Acasa Tehnologie >Despre Qt

>Despre Qt

by Dragos Schiopu

>Tot fiind inscris in competitia Nokia Developer cu jocul Fillr (apropo, nu uitati sa ne votati la http://tinyurl.com/nokiaro, suntem echipa 4), am dedicat o frantura din putinul meu timp si mediului de programare Qt.
Qt permite crearea unui program care sa ruleze atat pe Windows, Windows Mobile, cat si pe Mac, Linux sau device-urile Nokia cu Symbian. Trebuie doar instalata libraria Qt adecvata dispozitivului si compilat programelul pentru platforma dorita. Acesta este marele avantaj al Qt: write once, compile everywhere.
Pot spune ca din acest punct de vedere se aseamana cu Lazarus (preferatul meu).
Dar sa vorbim pe scurt si despre Qt. In esenta, Qt este un framework de C++. Adica, folosind limbajul C++, el pune la dispozitie functii proprii, elemente GUI etc. Daca ai lucrat in C++ Builder, lucrul cu Qt o sa ti se para floare la ureche.

SDK-ul Qt poate fi descarcat de la adresa http://developer.qt.nokia.com/prereleases si momentan a ajuns la versiunea 1.1. Acest SDK contine librariile Qt, Qt Creator (IDE-ul in care se realizeaza programarea), Qt Linguist (o aplicatie ce permite crearea aplicatiilor in mai multe limbi), un emulator de device-uri Nokia (de exemplu, emulator pentru N8) etc.
In imaginea de mai jos este prezentata pagina de welcome a Qt Creator.

Qt are foarte multe exemple care merita vizualizate inainte de a incepe crearea unei aplicatii personale.
Pot spune de la inceput ca in Qt se pot face 2 tipuri de aplicatii: aplicatii C++ sau aplicatii QML, care folosesc JavaScript. Nu intru in detalii acum, o sa prezint aceste aspecte in articolele viitoare.

Pentru a crea un proiect nou, se apasa butonul Create Project… din pagina de welcome.

Pentru crearea unei aplicatii Qt C++ pentru Desktop, se selecteaza Qt C++ Project, apoi Qt Gui Application. Pentru o aplicatie destinata telefoanelor, se selecteaza Mobile Qt Application.

In articolul urmator vom vorbi despre GUI Editor si vom crea o prima aplicatie.

s-ar putea sa-ti placa