Acasa Diverse De unde si cum pot cumpara domenii .ro?

De unde si cum pot cumpara domenii .ro?

by Dragos Schiopu

In ultima vreme vad ca tot mai multi oameni sunt interesati de a deschide o mica afacere si de a incepe sa fie mai atenti la imaginea lor online, astfel incat pe langa canalele de social media sunt interesati si sa isi faca un site de prezentare sau un magazin online, ceea ce incepe cu cumpararea unui domeniu si achizitia unui plan de hosting.

In cele ce urmeaza va voi prezenta cam care sunt pasii pentru alegerea unor domenii bune si de calitate, care sunt criteriile pe care le folosesc atunci cand caut un domeniu si cum ajung in final sa fac cea mai buna alegere posibila din domeniile disponibile.

Alegerea numelui, branding sau cuvinte cheie?

In primul rand, atunci cand decid ca vreau sa deschid o noua afacere sau un nou proiect, concretizez cat mai bine pe hartie despre ce e vorba in afacerea respectiva, despre potentialul ei de crestere si despre planurile de dezvoltare ulterioara, astfel incat sa pot face alegerea potrivita. La intrebarea daca alegem un nume usor brandabil sau ne bazam pe niste cuvinte cheie in alegerea noastra nu exista raspuns final.

Daca vrem sa construim o afacere care sa aiba mai multe componente, atunci putem merge pe partea de branding, daca avem o afacere care se concentreaza asupra unei singure game de produse, atunci e mult mai usor sa alegem o denumire bazata pe cuvinte cheie. Ca sa fie si mai usor de inteles acest aspect, o sa mergem pe un exemplu clar, o sa alegem cafeaua ca produs principal (ca sa spunem asa); daca vrem sa vindem cafea, am putea merge pe cuvinte cheie cum ar fi comandacafea.ro iar daca vrem sa vindem si ceaiuri, sucuri (cam ce vinde o cafenea), atunci as merge pe branding, sa zicem Cafeino. Facem precizarea ca atunci cand cautati sa mergeti pe varianta unui brand, trebuie facute tot felul de verificari anterioare cumpararii domeniului, exemplul dat de mine mai sus fiind o marca inregistrata a companiei Sweden Caféino AB. Asa ca trebuie avut in vedere si acest aspect atunci cand vreti ceva brandabil.

De obicei fac o lista cu 10-20-…-100 de domenii .ro disponibile si care ar putea intra in aria mea de interes pentru respectivul proiect si apoi imi las cateva zile pentru a face alegerea cea mai buna. Doar in cazul in care una dintre denumiri e clar foarte buna, decid atunci pe loc sa achizitionez domeniul respectiv.

Cat dureaza si cat costa?

Pretul unui domeniu .ro variaza undeva intre 11 si 14 euro pe an. De asemenea am vazut firme de hosting care iti ofera domeniu .ro gratuit la achizitionarea unui pachet de hosting pe un an de zile, sau am vazut si firme care la achizitionarea domeniului iti ofera pentru o perioada de timp un pachet de hosting gratuit. Desi, cand aud de chestii gratuite, eu nu sunt cel mai mare fan al acelor oferte, exista si cazuri specifice in care aceste oferte pot fi foarte bune. De exemplu, in cazul unui proiect care vrei sa vezi cum functioneaza o perioada de timp si apoi sa decizi daca merita sa investesti timp si bani mai departe in el, o oferta cu hosting gratuit poate fi potrivita.

Legat de durata de achizitionare a unui domeniu, acesta poate dura 1-2 zile la rotld.ro daca plata se face prin transfer bancar (de fapt dureaza transferul bancar), iar daca apelati la o firma de hosting si alegeti sa faceti plata cu cardul, de obicei dureaza cateva minute pana deveniti proprietarul de drept al domeniului.

s-ar putea sa-ti placa