Acasa Tehnologie Cum ne vom putea pune sofer automat pe masini

Cum ne vom putea pune sofer automat pe masini

by Dragos Schiopu

Chiar daca Google lucreaza foarte intens pentru a dezvolta cat mai repede masina autonom care se va conduce singura, se pare ca o alta companie, care nu are chiar atata prestigiu, mai taie din cateva lucruri si a realizant o inventie care va putea fi aplicata pe aproape orice masina.

pilot-automat_1Compania poarta denumirea de Cruise Automotive, iar ei au declarat ca deja au realizat un sistem de navigatie foarte bine pus la punct care iti va putea oferi posibilitatea sa bei o bere inainte de a te urca la volan. Din spusele dezvoltatorilor, senzorii vor putea fi montati pe orice masina, dar eu cred ca nu este posibil un asemenea lucru. Cu siguranta vor putea sa il conecteze cu masinile de ultima generatie, dar pot spune ca le va fi greu sa configureze inventia si cu o Dacia 1310.

Compania este tinuta in spate de catre un grup de absolventi de la MIT, iar ei au conceput un sistem de navigatie similar cu senzorul Kinect prezent pe Xbox. Botezat de catre dezvoltatori „RP1 highway autopilot system”, acesta este format din mai multe camere video care preiau imaginile instant si le analizeaza mai apoi cu ajutorul unui procesor special conceput in acest sens.

Asa ca, cu ajutorul senzorilor si al software-ului prezent pe RP1, masina se va putea conduce singura intr-un regim cat se poate de sigur, ba mai mult, respectand chiar si regulile de circulatie asa cum orice sofer ar trebui sa o faca.

„Suntem aproape de faza finala, mai avem doar cativa mici pasi de facut”, a declarat unul dintre dezvoltatori. Dupa ce va trece si de ultimele teste, mai ramane doar ca autoritatile competente sa decida daca un asemenea senzor potea sa vina in ajutorul soferilor.

Pana in acest moment se pare ca RP1 highway autopilot system va costa aproximativ 10.000 de dolari, dar exista o posibilitate destul de ridicata ca pretul acesta sa scada o data cu lansarea oficiala.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uEQqQj_zyHI]

s-ar putea sa-ti placa