Acasa Portabile CuBox-i, minicomputerul de buzunar

CuBox-i, minicomputerul de buzunar

by Dragos Schiopu

CuBox-i este cel mai micut minicomputer ce ruleaza atat Linux cat si Android. Aparatul este disponibil in mai multe variante de hardware, iar pretul porneste de la 45 de dolari.

CuBox

CuBox-i, minicomputerul de buzunar are dimensiuni foarte mici, dar configuratie buna si foarte buna (pentru un device atat de mic). La 45 de dolari, CuBox-i are in dotare un procesor single-core si 512 MB de RAM DDR3. Pentru un buget mai mare exista si versiunea quad core si 2 GB de RAM DDR3 cu 120 de dolari. Indiferent de versiune, procesoarele sunt bazate nucleele Cortex A9.

La capitolul conectivitate, CuBox-i ofera HDMI, S/PDIF, IR, eSATA, GbE, USB, WiFi si Bluetooth. Pentru un device atat de mic, la acest capitol Cubox-i sta foarte bine. Practic, tot spatiul disponibil a fost folosit pentru a oferi o conectivitate cat mai mare.

Totusi, Cubox-i nu poate inlocui un desktop, dar este un inceput pentru un viitor promitator al device-urilor foarte mici cu capabilitati din ce in ce mai mari. Poate ca in viitor pc-ul va sta in buzunar, ceea ce nu suna deloc rau.

Acest ”mini-pc” poate fi solutia ideala pentru pasionatii de Linux sau Android ce cauta device-uri compacte. De asemenea, versiunile mai scumpe pot oferi suport pentru OpenCL 1.1, ceea ce poate sa il faca o ”jucarie” foarte indragita pentru fanii Linux.

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

Marian 22-09-2013 - 09:41

Nu cred ca este tocmai rentabil, poate fi atasata o tastatura si un mouse usb precum la destop uri sau e nevoie un echipament special?
Intreb asta pentru ca din ce am observat pretul este dublat la celalte mini pc uri atunci cand vorbim de periferice.
Si o alta buna intrebare ar fi, suporta ubuntu sau este un sistem anume ce suporta, este egal cu ubuntul creat pentru pc uri mari?

Andrei Petre 22-09-2013 - 10:35

Se poate lega o tastatura si un mouse. De asemenea, acest mini pc suporta ubuntu. Ubuntu si ARM au un parteneriat prin care procesoarele celor de la ARM merge perfect pe platforma celor de la Canonical

Comentariile sunt inchise.