Acasa Computere Ce placa video sa cumperi in functie de buget

Ce placa video sa cumperi in functie de buget

by Dragos Schiopu

Cand iti construiesti un PC de la zero, trebuie sa ai in vedere mai multe lucruri.

Componentele acestuia sunt:

  • Placa de baza
  • Procesorul
  • Sursa
  • Placa video
  • Hard disk-ul
  • Memoria RAM

Cum trebuie sa fie componentele?

O prima idee ar fi ca fiecare placa de baza are un soket. Soket-urile pentru procesoare de la Intel sunt de genul LGA 775 (pentru procesoarele mai vechi, Core 2 sau Pentium) sau LGA 1150/1155/1155 (pentru procesoarele i3/i5/i7 etc). Soketul placii de baza trebuie sa fie compatibil cu cel al procesorului. Soketurile pentru procesoarele AMD poarta denumiri precum: AM2/AM2+/FM2.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este compatibilitatea memoriei RAM, in sensul ca fiecare placa de baza are anumite timpuri de soket-uri pentru memoriile RAM. Aici nu se tine cont de procesor intrucat si placile cu procesoare intel dar si cele cu procesoare amd au aceleasi tipuri de soket pentru RAM. De la cele mai vechi la cele mai noi sunt: DDR, DDR II, DDR III si DDR IV. Pe masura ce placile de RAM s-au modernizat si au devenit mai puternice, si locasurile lor au fost modificate si actualizate pentru a fi mai eficiente. Cu cat generatia placii de baza si a memoriei RAM este mai noua, cu atat putem sa punem memorii RAM de capacitati si frecvente mai mari.

Placa video este o componenta foarte importanta in buna functionalitate a oricarui PC. Cea mai noua si buna generatie de placi video este, dupa cum spun utilizatorii, seria de placi video GTX de la NVIDIA. Cele mai bune placi au memorii de tipul DDR5 sau DDR5X.

Si sa nu uitam ca veti avea nevoie de o sursa care sa duca tot sistemul fara probleme. Pe aceasta o alegeti cam asa: puterea consumata de procesor + puterea consumata de placa video + 100-150W.

Ce recomand in functie de bugetul alocat placii video?

Pentru bugete de sub 1000 lei, Placa video Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti OC WINDFORCE, 4GB GDDR5, 128-bit ce va duce fara probleme orice joc de actualitate la setari grafice high-ultra.

Pentru bugete sub 2000 lei, Placa video GIGABYTE GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 2, 6GB GDDR5, 192-bit

Iar pentru cei cu bugete mai mari de 2000 lei ce vor un PC care cu siguranta va putea rula jocurile de top in urmatorii 2-3 ani, Placa video ASUS GeForce® GTX 1080 Ti STRIX OC, 11GB GDDR5X, 352-bit

Recomandarea mea este ca neaparat sa adaugati, la orice componente ati folosi, si un SSD.

s-ar putea sa-ti placa