Telefonul a ajuns atât de versatil încât înlocuiește multe alte dispozitive, chiar și o consolă de jocuri. În ziua de azi, ne putem juca o mulțime de jocuri pe mobil, însă nu toate sunt recomandate. Puteți citi în rândurile de mai jos care sunt cele mai potrivite pentru telefon.
Avem telefonul cu noi peste tot. Ne ține loc de agendă, ne ține loc de jurnal, de calculator, sursă de informație, dar și o sursă de distracție importantă. Atunci când vrem să ne relaxăm, telefonul ne oferă o paletă largă de activități care ne pot binedispune. Ne putem uita la filme, putem asculta podcast-uri informative – care au devenit foarte populare în ultima vreme – și putem, bineînțeles, să ne jucăm o grămadă de jocuri. Parcă din ce în ce mai puțin îl folosim pentru funcția lui principala, aceea de a vorbi la telefon.
Avantajul de a te juca jocuri pe telefon este că, în primul rând, sunt foarte practice, sunt la un click distanță și trăim aceeași experiență pe care am avea-o pe laptop sau computer. În al doilea rând, avem de unde alege, există o diversitate foarte mare jocuri și cam pentru toate gusturile. Alegerea este strict a noastră, deoarece companiile de gaming oferă varianta de mobil cam pentru toate dintre ele, iar unele sunt îmbunătățite și adaptate să se potrivească variantei mobile sau pe tabletă.
Dar ce fel de jocuri ne sunt disponibile? Ei bine, cam aproape orice, începând cu jocuri de tip trivia unde ne putem testa cunoștințele generale, până la Candy Crush care este de departe unul dintre cele mai îndrăgite jocuri; sau am putea chiar să jucăm jocuri de cazinou, de la poker până la sloturi, care ne testează reacția rapidă sau chiar și ruletă ori blackjack, unde ne sunt testate abilitățile matematice.
Dezavantajul jucatului pe telefonul mobil l-am putea simți atunci când vorbim de jocuri ceva mai complexe, cu grafică specială, cu diverse funcții care sunt redate greu pe un ecran mai mic. Plus că ar fi și păcat să încercăm să jucăm un joc cum ar fi Formula 1 sau Fortnite pe un dispozitiv așa de mic. Această posibilitate există oricum. Să luăm spre exemplu World of Warcraft – acesta poate fi jucat pe telefon, dacă lăsăm pe computer deschisă aplicația Steam Link. Însă credem că nu s-ar compara cu experiența pe care am trăi-o, dacă am juca același joc pe computer. Unele jocuri sunt atât de meticulos realizate și necesită de asemenea o oarecare configurație, încât telefonul mobil nu ar putea reda foarte bine grafica sau poate chiar nu ar putea face față.
Pe de altă parte, există o categorie de jocuri care poate fi jucată destul de decent pe dispozitivul nostru mic din buzunar. Și aici putem da ca exemplu Dead Cells, un joc de acțiune foarte îndrăgit care te va ține cu sufletul la gură. Alto’s Odyssey are deja o reputație și multe jocuri s-au inspirat de la el, însă parcă nu e niciunul la fel de atrăgător ca originalul. Există și varianta mobilă care este foarte interactivă: trebuie să treci de mai multe nivele, plus multe alte mecanici care fac jocul foarte captivant. Dacă am vrea să jucăm alături de câțiva prieteni, atunci nu ar fi rău să ne îndreptăm spre cele clasice. Spaceteam are de asemenea o variantă mobilă îmbunătățită și este în continuare unul dintre cele mai atractive jocuri de echipă. Dacă tot vorbim de clasice, nu avem cum să nu menționăm Pokémon Go. Cândva a luat lumea pe sub picioare, însă a rămas încă un concept destul de îndrăgit și jucat la scară largă.
În concluzie, dacă vrem să jucăm jocuri pe telefon, în principiu am avea ce alege cam din orice arie. Bineînțeles, cele mai simple vor fi și cele mai ușor de jucat și redat pe un ecran mic. Dacă vorbim de jocuri mai complicate, atunci ar fi bine să ne păstrăm răbdarea și să jucăm fie pe PC, fie pe un laptop potrivit gaming-ului.