Acasa Jocuri Ce ar trebui sa stie orice parinte despre jocuri: capcana sau divertisment?

Ce ar trebui sa stie orice parinte despre jocuri: capcana sau divertisment?

by Dragos Schiopu

Traim intr-o lume in care tehnologia a pus stapanire pe toate domeniile existente. Fie ca mergi la medic, la un avocat sau pur si simpla iesi la cina, vei vedea inevitabil o persoana care sta incontinuu cu ochii pe telefon. Acest lucru poate fi interpretat in doua moduri: omenirea tine pasul cu evolutia tehnologiei sau totul a devenit deja o adevarata dependenta?

Family

Eu cred ca unul dintre cele mai grave lucruri este faptul ca din ce in ce mai multi copii isi petrec majoritatea timpului jucandu-se pe smartphone, tableta sau PC. Rar mai auzi pe cineva care spune ca prefera sa joace prinselea in loc de Temple Run. Gresesc parintii ca le ofera atata libertate? Propun sa aflam mai multe despre ceea ce inseamna jocurile, ce influenta au ele asupra copiilor si ce desfasurare de forte este pana cand un joc sa ajunga pe piata.

Jocurile pot fi produse oriunde in lume, chiar tu poti crea un joc care sa iti aduca milioane de euro. Cele cinci tari de top unde se produc cele mai multe jocuri sunt SUA, Japonia, China, Marea Britanie si Canada. Industria jocurilor este uriasa, in anul 2013 incasand peste $66 bilioane de dolari, iar pana in 2017 se asteapta o crestere de pana la 80 de bilioane de dolari.

BY1HCB Children playing computer game on an iPad tablet computer

Conform unor studii realizate de catre cei de la Academia de Pediatrie, America, copii nu ar trebui sa se uite la TV sau sa se joace jocuri video pe smathphone sau TV pana cand depasesc varsta de 2 ani. Unii cercetatori sunt de parere ca micutii nu ar trebui sa aiba contact cu jocurile pana la varsta de 3 ani. Toti au ajuns la concluzia ca expunerea copilului la aceste lucruri ii poate afecta dezvoltarea limbajului si a anumitor functii ale creierului.

Sa presupunem ca ai un copil de 6 ani. Acesta poate invata sa citeasca si sa scrie jucandu-se, deoarece exista o multitudine de jocuri educatie care necesita atentia si concentrarea copilului. De asemenea, sunt anumite jocuri care dezvolta imaginatia si creativitatea copilului. Cercetatorii sunt de parere ca parintii ar trebui sa limiteze timpul de joaca pe telefon sau tableta la maxim 2 ore pe zi. Exista studii care atesta ca persoanele care au o dependenta pentru jocuri au o viata sociala foarte proasta, iar relatiile cu familia si prietenii sunt extrem de reci.

C1B3WA_2091567b

Asadar, daca ai un copil sau urmeaza sa ai unul, tine minte: protejeaza-ti fiica sau fiul cat de mult poti de posibila obsesie pe care o poate dezvolta pentru jocuri. Invata-i sa fie responsabili si moderati de mici.

s-ar putea sa-ti placa