Cu siguranta in zilele noastre instalarea si configurarea unui sistem de operare a devenit mult mai accesibila. Cu ajutorul internetului au aparut tot mai multe tutoriale in care se explica pas cu pas sistemul pe care trebuie sa il urmezi atunci cand instalezi Windows. Foarte multe dintre acestea sunt facute la repezeala doar pentru a crea continut si a scoate bani de pe urma lor. In cele mai multe dintre acestea ni se explica procesul de instalare dar nu si pasii ce trebuiesc urmati imediat dupa ce sistemul a fost instalat in calculator.
In primul rand dupa fiecare instalare a unui sistem de operare, calculatorul solicita instalarea driverelor pentru al ajuta sa citeasca si sa scrie mult mai bine informatia. Pentru a mai usura munca utilizatorilor, dezvoltatorii au creat soft-uri speciale cu ajutorul carora se poate automatiza acest proces de instalare a driverelor. Cu toate ca aceste programe ajuta la eficientizarea si usurarea muncii utilizatorilor, de cele mai multe ori unele drivere nu sunt actualizate la zi si pot dauna intregului sistem. Asadar se recomanda folosirea acestora cu foarte multe atentie sau instalarea manuala a driverelor principale precum placa video, placa audio si placa de retea.
La sistemele mai vechi nu este intocmai nevoie de instalarea driverelor intrucat Windowsul spre exemplu are cateva drivere principale ce s-ar putea sa fie compatibile cu componentele sistemului vostru. Atentie, verificati daca driverele instalate de sistem sunt actualizate iar daca nu sa incercati sa le aduceti la zi cu update-urile.
Activati optiunea de auto-update a Windowsului, factor ce ajuta atat la siguranta intregului sistem cat si la repararea unor buguri pe care cei de la Microsoft nu le-au vazut atunci cand au lansat sistemul de operare. Majoritatea utilizatorilor prefera sa debifeze aceasta optiune nestiind la ce riscuri se expun.
Antivirusul reprezinta inca un factor important pe care trebuie sa il ai in vedere din momentul in care ai terminat de instalat sistemul de operare. Un antivirus bun ajuta enorm pentru siguranta calculatorului. Ar fi recomandat insa sa se scaneze intreg sistemul dinainte de a incepe sa instalezi tot felul de programe sau sa descarci fisiere de pe internet. Chiar daca un antivirus consuma cateva resurse din cele alocate pentru sistem, macar o face cu un scop bine meritat.
Inca un factor important pe care trebuie sa il faceti dupa ce ati instalat un sistem de operare pe un HDD care nu a mai fost folosit niciodata ar fi sa formatati partitiile. Se recomanda alegerea versiunii ce neceista un timp de astepare ceva mai lung si sa nu se bifeze optiunea de Quick Format intocmai pentru a nu intampina nici-un fel de problema pe viitor.
Retineti insa ca aceste sfaturi v-au fost oferite intr-o ordine pur aleatoare si sunt doar cu scop informativ, nu ne asumam raspunderea pentru eventualele probleme pe care le puteti avea. Sfaturile sunt verificate, iar daca sunt urmarite asa cum trebuie totul va decurge perfect iar sistemul dumneavoastra nu va avea de suferi pe viitor. Ezitati insa sa va umpleti calculatorul cu programe pe care nu le ve-ti folosi decat o odata pe luna, acumuland tot mai multe programe sistemul va incepe sa gandeasca mai greu facandu-va sa asteptati cateva minute pentru a se incarca un anumit fisier.
1 comentariu
Dar dupa instalarea de Ubuntu?
Comentariile sunt inchise.