Acasa Tehnologie Carrier IQ

Carrier IQ

by Dragos Schiopu

La sfârșit de săptămână s-a iscat un uriaș scandal pe tema datelor personale care pot fi accesate de operatori prin intermediul Carrier IQ, un serviciu ce rulează permanent pe telefoanele utilizatorilor și care transmite operatorilor informații despre modul acestora de a utiliza telefonul.

Carrier IQ se numește firma care a creat softul cu același nume. Acest soft rulează pe telefoanele cu Android, iOS, Blackberry și Symbian. Deși niciun fabricant nu livrează telefoanele cu Carrier IQ preinstalat, acesta este instalat de operatorii de telecomunicație care doresc să afle modul de utilizare al terminalelor și obiceiurile utilizatorilor. Un clip care prezintă datele înregistrate de Carrier IQ pe un telefon cu Android poate fi văzut aici.

 

Carrier IQ este prezent pe un număr impresionant de dispozitive: 141 de milioane de dispozitive. Aceste persoane sunt permanent monitorizate, fără să știe, de operatorul lor de telefonie. De ce atâta monitorizare? De ce nu este făcut public faptul că acest soft este instalat pe telefoane și adună date, consumă baterie, consumă trafic? Oare operatorii din România folosesc Carrier IQ? Există un soft cu care se poate verifica dacă este instalat Carrier IQ pe telefon, aici.

După întreg scandalul, cei de la Carrier IQ au afirmat că datele din telefon sunt în siguranță, iar softul lor nu înregistrează, stochează sau transmite astfel de date. Dar atunci la ce le preia, dacă nu le colectează? Povestea nu sună prea bine deloc. Oare câți utilizatori își vor schimba rom-ul luna asta, doar ca să scape de Carrier IQ?

s-ar putea sa-ti placa