Acasa Tehnologie Canonical lanseaza Ubuntu 13.10 si Ubuntu pentru smartphone

Canonical lanseaza Ubuntu 13.10 si Ubuntu pentru smartphone

by Dragos Schiopu

Canonical a lansat in aceeasi zi in care Microsoft a prezentat versiunea finala a Widows 8.1, Ubuntu 13.10. Versiunea finala a noului sistem de operare bazat pe Linux nu aduce schimbari majore fata de versiunea beta, dar consumul de resurse a scazut.

ubuntu

Daca versiunea beta consuma mai multa memoria RAM, noul Ubuntu 13.10 utilizeaza o cantitate mai mica de memorie RAM, dar necesita si un procesor grafic mai slab. Sistemul de operare pentru Desktop poate fi descarcat de pe site-ul oficial Ubuntu. Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux, fiind utilizat in special pentru servere. Dar si un utilizator obisnuit il poate folosi, deoarece este foarte bine structurat si organizat. Desi este mai complicat decat Windows-ul, dupa o saptamana de utilizare deja puteti sa deveniti familiar cu aceasta distributie de Linux. Pe langa asta, Ubuntu este mult mai sigur decat Windows-ul.

UbuntuOS

Din pacate, versiunea pentru smartphone nu este completa si nu poate fi instalata pe orice fel de smartphone. Pentru moment, Ubuntu pentru smartphone poate fi instalat doar pe Nexus 4 si Galaxy Nexus (dar este posibil sa apara custom ROM pentru celelalta device-uri). Pe de alta parte, nu avem aplicatii reale pentru facebook sau twitter, iconurile fiind linkuri catre pagina de site a acestor site-uri de socializare. Probabil in 2014 vom vedea un Ubuntu pentru smartphone-uri cu adevarat functional.

O alta veste mai putin placuta este lipsa sistemului de operare pentru tablete. Tot in aceeasi zi trebuia sa se lanseze si Ubuntu pentru tablete, dar se pare ca nu vom vedea prea curand un Ubuntu pentru aceste device-uri.

s-ar putea sa-ti placa