Acasa Telefoane Camera de la telefon va fi capabila sa filmeze in format 4K la 120fps

Camera de la telefon va fi capabila sa filmeze in format 4K la 120fps

by Dragos Schiopu

flowers_bullets_slow_motion_desktop_1920x1080_hd-wallpaper-1108385

Cu totii stim celebrele cadre din filme in slow-motion, dar niciodata nu ne-am intrebat oare cum se fac, si care este procesul prin care acestea ajung sa fie atat de bine lucrate. In primul rand pentru a reproduce o astfel de imagine este nevoie de o camera foarte buna, capabila sa duca 120fps-uri. Dupa care urmeaza prelucrarea si randarea imaginii, lucrul care devine cel mai usor de facut de indata ce ai vazut cum se face. Tot mai multi dezvoltatori se zbat sa aduca aceasta tehnologie si pe camerele de la telefonul nostru, sa introduca atat formatul urias de imagine 4K cat si posibilitatea de a filma cu 120fps. Acum mult timp pentru a se realiza o astfel de imagine era nevoie de o camera profesionala, foarte mare ca dimensiuni ce trebuia programata bine ca imaginea finala sa iasa suficient de clara incat sa ii multumeasca pe toti. Acum cu noile tehnologii se pare ca sistemul de filmare in 120 de fps-uri poate fi integrat si in camerele de la telefoane.

De cele mai multe ori clip-urile video in format slow-motion au menirea sa iti arate detaiile si lucrurile pe care probabil le-ar ratat. Cel mai concis exemplu fiind filmul Matrix in care efectul de slow-motion a fost folosit foarte des, atat pentru miscarile de arte martiale pe care le facea actorul cat si pentru modul in care se ferea de gloante. Ca toate aceste scene sa poata fi vazute in detaliu a fost nevoie de o camera inteligenta ce putea sa redea o imagine de tip slow-motion de o calitate inalta. Desigur, cu tehnologia care era pe atunci, toate aceste lucruri erau ceva mai greu de facut, se foloseau tot felul de sisteme pentru a ajunge la un rezultat suficient de bun.

In 2016 cativa dezvoltatori promit sa integreze cip-ul ARM, Cortex-A72, ce este capabil sa filmeze in format 4K(UHD) la 120 de frame-uri pe secunda. La momentul de fata camerele de pe telefon sunt si ele capabile sa redea o imagine in slow-motion dar din pacate doar in 30 de cadre pe secunda si doar pentru o scurta durata de timp.

Avand aceasta optiune de a filma in rezolutia 4K intreg videoclip-ul va fi incetinit de 5 ori(pentru varianta de 24fps) fara ca pe parcursul filmarii sa se piarda din calitatea imaginii.

Iphone 6 spre exemplu este singurul ce poate inregistra la 240fps si poate incetini de 8 ori cursul filmarii, dar majoritatea sistemelor Android ce sunt acum pe piata pot inregistra in 120fps doar in 720p.

Dupa cum spuneam si mai sus, tehnologia a evoluat suficient de mult, acum lucrurile ce in trecut erau enorm de mari si nu puteau fi tinute cu o singura mana au ajuns sa fie suficient de mici si la indemana oricui. Ganditi-va numai cat de mult s-a dezvoltat partea de camera foto/video pe telefoane, la ce rezultat s-a ajuns si cat de bine sunt in stare sa filmeze la o rezolutie full HD.

Ne apropriem tot mai repede de viitor, de ceea ce ne dorim sa vedem de la tehnologie, sa profitam mai mult de lucrurile ce in trecut nu au putut fi prea usor de accesat, in cazul nostru tehnologia 4k in 120fps-uri pe telefoanele mobile.

s-ar putea sa-ti placa