Acasa Diverse AMD renunta la Catalyst si anunta Radeon Software Crimson

AMD renunta la Catalyst si anunta Radeon Software Crimson

by Dragos Schiopu

In data de 2 noiembrie 2015, adica ieri, AMD a facut un anunt care sugereaza o noua etapa pentru placile lor video. Trebuie sa recunosc ca imi plac mai mult GPU-urile oferite de AMD decat cele de la nVidia pentru ca am avut mereu modele de AMD si am fost foarte multumit de ele. Am avut chiar si placi video de la ATI, deci pot sa spun ca detin de multi ani GPU-uri de la acest brand. Insa Catalyst va fi complet inlocuit de un nou driver numit Radon Software Crimson care promite un control foarte bun pentru placa video. Aceasta decizie a fost luata si prin faptul ca „aceste drivere au evoluat intr-un mini sistem de operare„.

AMD

Au trecut 9 ani de cand AMD a achizitionat ATI, mai exact prin 2006 AMD cumpara divizia de placi video ATI, care nu reprezenta un adversar demn de nVidia. In timp, AMD a evoluat rapid si a reusit sa vina cu niste placi video foarte puternice pe partea de procesare, dar slabe pe cea de software. In cele din urma AMD a reusit sa imbine puterea de procesare cu un driver de calitate.

Totusi, pentru a impresiona si a atrage atentia este nevoie de ceva nou. Astfel, AMD renunta dupa 13 ani de la primul Catalyst control center. Evident ca noul driver se putea numi Catalyst Software, dar putina reclama nu strica pentru a atrage atentia utilizatorilor.

Versiunea pastreaza aceeasi notatie, adica anul si luna. De exemplu, urmatoarea versiune a driverului pentru placa video AMD se va numi Radeon Software Crimson Edition 15.11, unde 15 semnifica anul 2015, iar 11 luna noiembrie.

Urmatorul clip explica mai bine ceea ce vrea AMD sa faca:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Vd7dY2A8h_I]

Practic, odata cu evolutia placilor video s-a constatat un consum ineficient de energie. Noul driver de la AMD analizeaza sistemul si ofera o putere de procesare optima pentru un consum mult mai redus de curent, dar si o temperatura mult mai mica de functionare. Sigur, asta daca doriti sa utilizati GPU-ul intr-un mod optim. Este inutil ca placa video sa utilizeze o frecventa foarte mare care genereaza un numar mare de fps-uri, daca ochiul uman nu mai distinge nimic dupa 24/30 fps.

Acest „mini sistem de operare” va coordona foarte bine GPU-ul si va oferi cea mai buna experienta pentru utilizatorul final.

s-ar putea sa-ti placa