Acasa Diverse Cele mai bune oferte de SSD-uri + generalitati

Cele mai bune oferte de SSD-uri + generalitati

by Dragos Schiopu

Un SSD sau Solid State Drive este un dispozitiv de stocare a datelor precum HDD-urile, doar ca viteza lor este mult mai mare. De asemenea, nu este o componenta mecanica precum HDD-ul care foloseste platane, ci utilizeaza memorii flash NAND. Astfel, performanta unui calculator se dubleaza doar printr-o componenta care a capatat un pret foarte bun in timp. Insa ofertele la aceste dispozitive sunt destul de numeroase si am sa fac o lista cu cele mai bune optiuni in functie de preferintele fiecaruia. Majoritatea vor spatiu de stocare, iar memoriile Kingston sunt cele mai bune pentru ca au si cel mai mic pret, dar sunt si persoane care vor si un consum mai mic de curent sau viteze mai mari, unde Samsung si Intel sunt peste Kingston.

ssd

Acum doi sau trei ani un SSD era foarte scump, insa cu trecerea timpului consumul a crescut iar pretul lor a scazut. Un SSD este esential pentru un calculator. Acesta ofera o performanta foarte mare fata de un HDD. De exemplu, un PC cu Windows 8 se va deschide in 7 secunde cu un SSD si in 60 secunde cu un HDD (timpul de bootare si cel in care se incarca aplicatiile). Insa diferenta nu consta doar intr-un timp de bootare mai mic. Aplicatiile se vor deschide mult mare repede, pentru ca viteza de citire si scriere pentru SSD este mult superioara oricarui HDD.

M-am gandit sa fac o lista si cu aceste SSD-uri pentru ca majoritatea dintre voi sunteti destul de indecisi in alegerea unui astfel de dispozitiv. Motivele sunt destul de simple, dar presupun anumite sacrificii. In primul rand un SSD scump va avea o viteza de scriere si de citire mult mai mare, dar si un consum de energie foarte bun. Ideea este ca un SSD Kingston de 120GB poate costa 200 de lei, iar unul Samsung 330 de lei, dar cel din urma este mult mai performant si mai durabil in timp. Mai jos aveti cateva intrebari la care un posibil cumparator ar putea sa se gandeasca.

Merita sa cumpar un SSD?

Da, pentru ca pretul lor este destul de mic. In marea majoritate a timpului PC-ul sau laptopul este utilizat la operatiuni simple precum navigarea pe internet, ascultarea muzicii, Office, cateva jocuri. Acum am generalizat foarte mult, dar cam asta e activitatea obisnuita. Un SSD ofera o performanta foarte mare si pentru 200 de lei puteti minimiza foarte mult timpul de asteptare pentru diverse operatiuni, inclusiv bootarea Windows-ului.

Este durabil in timp un SSD?

SSD-urile rezista in general mai mult decat HDD-urile. Mecanismul este diferit pentru ca HDD-urile sunt parti mecanice care utilizeaza niste platane. HDD-urile au o functionalitate ce tine de numarul de ore, in timp ce SSD-urile depind de numarul de scrieri. Practic, memoria flash suporta un anumit numar de scrieri. De asemenea, SSD-urile sunt mult mai sensibile la penele de curent.

Ideal pentru laptop?

Un SSD este cea mai buna alegere pentru un laptop, deoarece are un consum energetic mult mai mic fata de orice HDD. De asemenea, el cantareste mult mai putin si usureaza laptop-ul. Aceasta caracteristica ajuta foarte mult persoanele care calatoresc mult cu un astfel de device.

SSD-ul are o temperatura mai mica de funtionare?

Temperatura de funtionare a SSD-ului este mult mai mica fata de un HDD.

Zgomotul generat este mai mic fata de HDD?

Dupa cum am spus si mai sus, HDD-urile utilizeaza niste platane, iar procedeul prin care este accesata informatia genereaza un zgomot foarte mare, in timp ce SSD-urile nu genereaza un sunet pe care noi il percepem. Deci, un laptop ar deveni foarte silentios si ar trebui sa va uitati la LED-ul de notificari pentru a va da seama ca el chiar a pornit.

Acestea ar fi intrebarile la care eu m-am gandit. As putea sa fac un update la articol daca imi lasati in comentarii niste intrebari suplimentare. In cele din urma am ajuns si la lista de SSD-uri pe care v-am promis ca o realizez. Am tinut cont de mai multe aspecte. In primul rand, m-am gandit sa adaug pe lista cele mai bune SSD-uri capacitate/pret, apoi sa le adaug si pe cele foarte performante. Am facut asta pentru ca mereu sunt doua tipuri de cumparatori, cei care prefera calitatea si cei care prefera capacitatea. Sincer sa fiu, eu prefer capacitatea pentru ca un SSD tot SSD este si sincer sa fiu mai bine sa am o viteza putin mai mica si o capacitate mai mare. Pana la urma orice SSD ajuta PC-ul, dar lista sper sa fie destul de completa.

SSD Kingston V300 2.5 [120GB] – 225 lei

Cred ca este cel mai bun SSD de pe piata la ora actuala pentru ca ofera o capacitate foarte buna de stocare si anume 120GB. Este suficient pentru a instala Windows-ul si cele mai utilizate programe. Nu este nevoie de mai mult si consider ca acest SSD nu are rival la raportul capacitate/calitate/pret.

Intel 535 Series [120GB] – 290 lei

Intel 535 Series este o alegere mai buna decat acest Kingston, dar are un pret mai ridicat insa si o viteza mai buna. Consumul de energie este de asemenea mai mic.

Samsung 850 EVO [120] – 330 lei

Categoric este cea mai buna alegere avand viteze foarte mari de citire si scriere, dar si un consum foarte mic de energie. De asemenea, el cantareste si foarte putin fata de Kingston.

SSD Kingston V300 [240] – 390 lei

Capacitatea acestui SSD este de 240GB si este cel mai ieftin in aceasta categorie, iar vitezele sunt destul de bune pentru pretul lui. Desi este cel mai slab la acest capitol fata de alte SSD-uri, pretul il face o alegere destul de buna.

Sandisk Ultra 2 [240GB] – 430 lei

Acest SSD ofera viteze mai bune decat cel Kingston, iar diferenta de pret nu este foarte mare. Trebuie sa tineti cont ca stocurile sunt limitate pentru acest produs.

Intel 535 Series [240GB] – 530 lei

Pentru cei ce prefera produsele Intel, cu siguranta acest SSD este alegerea ideala daca vreti 240GB de memorie. Eu unul as opta tot pentru acel Kingston, pentru ca diferenta este prea mare. Chiar si Sandisk Ultra 2 de 240GB este o alegere mai buna.

Samsung 850 Pro Basic [240GB] – 645 lei

Cea mai buna alegere vine tot de la Samsung pentru HDD-urile de 240GB.

Samsung 850 Evo [500GB] -890 lei

Ceva mai bun nu am gasit pentru aceasta categorie, iar Pro Basic este prea scump si anume 1150 de lei.

Samsung 850 Evo [1TB] – 1755 lei

Cea mai buna solutie pentru a avea o capacitate mare pe SSD si viteza buna.  Desi am prezentat cam multe SSD-uri de la Samsung, adevarul este ca aceasta companie nu are rival pe acest segment.

Samsung 850 Evo [2TB] – 3600 lei

Cand capacitatea este o problema, atunci 850 Evo de 2TB ar putea fi cea mai buna solutie. Viteza este la fel de mare ca si la celelate SSD-uri oferite de Samsung din seria 850.

Samsung 850 Pro Basic [2TB] – 4600 lei

Probabil este unul dintre cele mai bune SSD-uri de pe piata, dar pretul lui este foarte mare si nu il face o alegere foarte buna mai ales ca 850 Evo este suficient de bun. Mari diferente nu sunt, dar am zis sa va prezint si cel mai puternic SSD al lor.

s-ar putea sa-ti placa