Acasa Tehnologie Acumulatorii 18650, cele mai populare celule litiu-ion pentru lanterne

Acumulatorii 18650, cele mai populare celule litiu-ion pentru lanterne

by Dragos Schiopu

Te-ai întrebat care sunt cei mai utilizați acumulatori pentru lanterne?

În cazul în care trebuie să cumperi acumulatori noi pentru lanterna ta (indiferent de specificul ei) o să descoperi că celulele litiu-ion 18650 sunt cele mai întâlnite.

18650 nu este altceva decât codul dimensiunii pentru acumulatorul în cauză. Așadar, acest tip de baterie este atât de popular datorită dimensiunii lui – se folosește la alimentarea celor mai frecvente frontale, lanterne de mână, lanterne de lucru sau lanterne profesionale.

De aceea, înainte de a cumpăra un nou acumulator îți recomand să citești informațiile de mai jos unde am inclus câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi eficient.

Ce sunt celulele litiu-ion

Spre deosebire de acumulatorii clasici (din nichel-metal, sau nichel-cadmiu), cei litiu-ion sunt capabili de a depozita mai multă energie.

Această caracteristică face totuși ca bateriile litiu-ion să fie mai sensibile față de celulele alcaline sau nichel-metal-hibrid. Supraîncărcarea sau alimentarea cu o tensiune mai mare decât cea suportată pot duce la aprinderea electrolitului iar celula poate exploda.

Pe scurt, dacă nu folosești acumulatorii litiu-ion corespunzător poți ajunge în situația în care trebuie să cumperi o lanternă nouă.

Așadar, înainte de a schimba un acumulator vechi cu unul nou verifică specificațiile acestuia și alege doar baterii compatibile cu produsul tău.

Semnificația codulul 18650

După cum ai văzut, acest cod descrie dimensiunea acumulatorului. Pe scurt, avem:

  • Primele 2 cifre reprezintă diametrul celulei, în cazul nostru 18 mm.
  • Următoarele 2 cifre reprezintă lungimea în milimetri a celulei, în cazul nostru 65 mm.

Nu uita să verifici atât tensiunea cât și amperajul acumulatorilor aleși. În plus, dacă vrei eficiență și siguranță indiferent de situație alege bateriile prevăzute cu sistem de protecție.

Protejarea acumulatorilor și prelungirea duratei de viață

Pentru a te bucura de bateriile tale pentru mai mult timp și pentru a folosi lanterna de cap, sau oricare alt tip de lanternă pentru mai mult timp între 2 încărcări succesive, îți recomand să ai în vedere următoarele recomandări:

  • Cele mai multe baterii litiu-ion au o tensiune nominală cuprinsă între valorile 3.6-3.7V. În timpul descărcării este recomandat ca tensiunea să nu scadă sub valoarea de 2.7V. Pentru celulele cu protecție, alimentarea este întreruptă la 2.75, 2.8V. Pentru cele fără protecție, nu aștepta până când acumulatorul este descărcat complet.
  • Încărcarea celulelor nu se face în tensiune mare. Încărcarea eficientă se face la 4.2V. O încărcare la o tensiune mai mare va duce la o durată de viață a acumulatorului mai scurtă cu până la 50%.

Un alt aspect pe care trebuie să îl cunoști: capacitatea bateriei. Aceasta se referă la cantitatea de curent care poate fi depozitat. Cu cât această valoare este mai mare cu atât crește și autonomia frontalei, sau lanternei tale.

Din păcate, acumulatorii de slabă calitate promit, în mod teoretic, capacități mari. În realitate însă, aceste valori sunt mult sub valoarea promisă. Așadar, să nu fii surprins dacă durata de viață a bateriei este mult mai scurtă decât te-ai fi așteptat, în special atunci când alegi produse ieftine, dar care promit caracteristici premium.

Dacă ești în căutarea unor acumulatori litiu-ion eficienți, răsfoiește catalogul online Electro-AZ.ro. Găsești o gamă variată de produse de iluminat, electrice și accesorii pentru toate proiectele tale.

În plus, poți comanda o gamă variată de lanterne cu LED prevăzute cu acumulatori puternici, rezistenți la multe cicluri de reîncărcare.

s-ar putea sa-ti placa