Desi pare mai mult un moft, aceste incarcatoare solare prind din ce in ce mai mult teren, iar oamenii sunt tentati sa le incerce intrucat le pot folosi si in acele momente cand nu au acces la energia electrica. Iar pentru cei ce isi doresc un astfel de incarcator ar trebui spus ca pretul acestora variaza de la 50 lei si pana la cateva mii de lei.
Asa cum bine stiti incarcatoarele solare functioneaza pe baza celulelor fotovoltaice. De altfel aceste incarcatoare pot fi atat cu celule policristaline, cat si cu celule policristaline.
Ce trebuie sa stii despre incarcatoarele solare?
Avand in vedere ca sunt din ce in ce mai cautate pe piata romaneasca ar trebui sa stii ca incarcatoarele cu celule policristaline sunt usoare si flexilibile, fiind eficiente in conditii de lumina scazuta. Insa incarcatoarele cu celule monocristaline sunt mult mai rigide, decat primele, dar si mult mai rezistente in timp.
Pentru ambele tipuri de incarcatoare ar trebui sa stiti ca ceea ce conteaza este calitatea soarelui si este recomandat ca razele acestuia sa cada pe suprafata incarcatorului la un unghi de 90 de grade. In acest mod razele de lumina vor fi mult mai bine si mult mai usor convertite in energie.
Pe de alta parte daca iti doresti sa iti incarci telefonul prin intermediul unui astfel de gadget vei stii ca vei avea nevoie de un incarcator soloar de minimum 5 wati. Iar in ceea ce priveste incarcarea tabletei sau a camerelor foto vei avea nevoie de un incarcator solar de minim 10 wati. Mai mult decat atat in functie de calitatea si materialul din care este realizata bateria (litiu – ion sau litiu – polimer, cele mai cautate baterii) poate retine energia pentru mai mult timp.
Bineinteles acestea sunt mult mai usoare fata de alt tip de baterii. Insa ca orice gadget functional, bateriile au si un dezavantaj, iar acela constand in sensibilitate la supraincalzire. Nu stiu cum ti se pare tie aceasta idee, dar sunt tare nerabdatoare sa aflu daca ai utiliza un astfel de incarcator solar.