Acasa Computere Metoda prin care poti afla daca calculatorul tau este spionat din cauza Superfish de la Lenovo

Metoda prin care poti afla daca calculatorul tau este spionat din cauza Superfish de la Lenovo

by Dragos Schiopu

superhacker_johnpetersen1

In zilele noastre tot mai multi atacatori profita de inocenta oamenilor si le introduc virusi in calculator. Virusi ce pot fi folositi atat pentru controlarea totala a unui sistem cat si pentru a fura informatiile de la conturile bancare si conturile din mediul online. Un hacker inteligent poate sa profite la maxim de calculatorul tau, poate sa iti introduca un miner de la Bitcoin fara ca tu sa stii si poate sa iti foloseasca in interes personal sistemul, ingreunandul si facandul tot mai greu de accesat.

1

Dupa cum stiti cei de la Lenovo au lansat pe piata cateva device-uri ce aveau in componenta lor soft-uri cu probleme si vulnerabilitati deschise. Cu toate ca acestia si-au cerut scuze, problema a ramas in continuare iar pana cand vor fi capabili de a sterge intreg-ul acces al hackerilor din soft va mai dura ceva timp. Superfish oferea accesul la intregul tau protocol de pe internet, avea posibilitatea sa iti inregistreze traficul HTTPS cat si cel criptat, lucru ce le-ar fi permis hackerilor sa aiba acces atunci cand victima nu era atenta.

Pentru a va verifica Pc-ul sau laptopul de eventualele atacuri si a scapa de Superfish recomandam sa incercati metodele de mai jos:

  • Accesand acest link puteti vedea daca Superfish este instalat in calculatorul dumneavoastra si poate sa ofere hackerilor informatii din sistem. In momentul in care site-ul va spune „YES” e clar ca in sistem se afla Superfish si poate dauna
  • Daca ai instalat in calculator Superfish, du-te in Control Panel – Programs and Features – Uninstall Programs si selecteaza software-ul „Superfish Inc. VisualDiscovery”
  • In meniul de Start cauta „certmgr.msc” ca sa poti avea acces la dezinstalarea certificatelor de securitate. Pentru Superfish cauta-ti certificatele cu denumirea „Superfish Inc” si stergeti-le.
  • In cazul in care folosesti Mozilla Firefox intra in setari la Certificate – Vezi certificatele si stergele pe acelea ce au in denumire Superfish
  • Dupa ce ati urmat toti pasii de mai sus, restartati sistemul si accesati din nou link-ul de la primul pas, verificand daca Superfish mai este sau nu instalat in calculatorul dumneavoastra.
  • Cei de la Lenovo au acordat atentie acestei probleme si au publicat eventualele Laptop-uri ce ar avea in sistem preinstalat si Superfish.
  • cum-vezi-daca-si-calculatorul-tau-poate-fi-spionat-sau-nu

Seria G: G410, G510, G710, G40-70, G50-70, G40-30, G50-30, G40-45, G50 45
Seria U: U330P, U430P, U330Touch, U430Touch, U530Touch
Seria Y: Y430P, Y40-70, Y50-70
Seria Z: Z40-75, Z50-75, Z40-70, Z50-70
Seria S: S310, S410, S40-70, S415, S415Touch, S20-30, S20-30Touch
Seria Flex: Flex2 14D, Flex2 15D, Flex2 14, Flex2 15, Flex2 14(BTM), Flex2 15(BTM), Flex 10
Seria MIIX: MIIX2-8, MIIX2-10, MIIX2-11
Seria YOGA: YOGA2Pro-13, YOGA2-13, YOGA2-11BTM, YOGA2-11HSW
Seria E: E10-30

Acest tutorial se adreseaza in special persoanelor care au avut dea face cu un Laptop de la Lenovo si nu numai, intrucat Superfish poate fi descarcat si de pe site-ul acestora. Desigur ca ultima lor versiune lansata este in stare buna si nu mai reprezinta un eventual atac pentru calculatorul dumneavoastra. Inca o data va reamintim ca cei de la Lenovo si-au cerut scuze si ca nu vor mai repeta aceasta greseala pe viitor. Acestia nu vor sa isi pateze onoarea doar din cauza unui simplu soft ce nu a fost creat de ei ci doar implementat in sistem intocmai pentru a mai oferi utilizatorilor un program care sa le mai diversifice intreaga activitate.

s-ar putea sa-ti placa