Daca acum 10 ani copiii ieseau afara si se jucau in aer liber, lucrurile s-au schimbat destul de mult in ultima perioada. De cand se trezesc, micutii sunt inconjurati de gadgeturi, smartphone-uri, aplicatii, jocuri pe calculator etc. Odata cu petrecerea majoritatii timpului liber in fata ecranului digital, vederea copiilor a inceput sa sufere, spun cercetatorii.
Parintii sunt si ei ingrijorati, vazand cum copiii lor sunt victimele erei tehnologice. ,,Sunt ingrijorata de faptul ca mereu sta cu ochii in telefon sau tableta si se joaca. Cred ca ar trebui sa ne ingrijoram mai mult de sanatatea copiilor nostri, in special vederea, si sa gasim solutii pentru a ameliora efectele negative ale tehnologiei”, a marturisit mama unui baiat de 6 ani.
Iata cateva sfaturi pe care le poti pune in aplicare pentru a-ti scoate copilul din rutina zilnica a tehnologiei si pentru a-i proteja vederea:
1. Jucati-va in aer liber. In cazul in care copilul tau sufera de miopie, studiile arata ca petrecerea timpului in afara casei reduce dezvoltarea bolii, deoarece ochii nostri alterneaza intre imaginea din apropiere si cea din departare.
2. Foloseste-te de metoda ceasului. Incearca sa nu iti lasi copilul sa petreaca mai mult de 2 ore pe zi in fata calculatorului sau a smartphone-ului.
3. Aplica regula 20/20/20. Dupa 20 de minute petrecute folosind tehnologia, spune-i copilului tau se de indeparteze 20 de metri de ecran timp de cel putin 20 de secunde. Practica, aceasta metoda va reduce efectul de uscaciune al ochilor, care este cauzat de faptul ca nu clipim normal atunci cand suntem cu ochii intr-un ecran digital.
4. Poarta o discutie cu copilul tau in care sa ii explici pe intelesul lui ce efecte nocive poate avea tehnologia. Incercati sa gasiti impreuna o solutie de mijloc.
5. Inscrie-ti copilul la un sport. Pe langa faptul ca orele de sport ii vor ocupa timpul si il vor tine la distanta de tehnologie, acestea vor contribui la dezvoltarea armonioasa a copilului tau si ii va imbunatati sistemul imunitar.
Poate tehnologia sa afecteze vederea copilului tau?
259
articol anterior