Acasa Computere 5 metode prin care poti sa ramai in siguranta pe internet

5 metode prin care poti sa ramai in siguranta pe internet

by Dragos Schiopu

Internetul a fost dintotdeauna open source pentru utilizatori. Sunt creeate aplicatii, soft-uri, jocuri si multe altele prin care ne sunt urmarite in fiecare zi activitatile. Crackerii si Hackerii au un interes comun, vor sa afle informatii la care noi utilizatorii de rand nu avem dreptul.

In acest scurt review doresc sa prezint cateva metode de anonimizare, prin care puteti ramane in siguranta atunci cand navigati pe internet.

1) TOR (The Onion Router)

tor

Tor este probabil una dintre cele mai cunoaste metode atunci cand doresti sa ramai in siguranta pe internet. Software-ul foloseste o retea internationala de servere prin care schimba adresa ip a browserului si iti permite sa ramai in siguranta fara ca administratorul site-ului pe care te afli sa poata vedea locatia, firma de internet la care esti abonat, adresa unde domiciliezi si multe alte informatii. Cu toate acestea fiind una dintre cele mai cunoscute metode de anonimizare de pe internet, nu ofera intotdeauna siguranta deplina asupra calculatorului tau, din contra navigarea prin paginile web este ingreunata din cauza proxy-ului folosit, iar experienta pe care o ai intr-un browser web nu mai este la fel.

2) Foloseste un browser stabil

mozilla vs chrome

Cele mai folosite browsere la ora actuala sunt Chrome si Firefox, dar cu toate acestea fiind foarte puternice sunt tinta principala in exploatarea resurselor de catre hackeri. Prin urmare daca folosesti un browser web este recomandat sa il configurezi astfel incat sa nu mai devii tinta in cazul unor atacuri. Din setari poti sa dezactivezi anumite functii precum ” Nu memora niciodata numele si parola „, ” blocheaza ferestrele de tip pop-up ” si poti chiar sa adaugi o retea proxy manual.

3) VPN (Virtual Personal Network)

vpn

Retele de tip VPN(Virtual Personal Network) raman cele mai bune surse pentru asigurarea anonimizarii pe internet. VPN functioneaza precum o conexiune securizata, lucru posibil în esenta prin intermediul unui „tunel” privat. Reteaua de tip VPN are o viteza de procesare mult mai mare si ofera posibilitatea ca tot sistemul de operare sa ramana in anonimat. Tehnologia VPN este conceputa tocmai pentru a crea intr-o retea publica o subretea de confidentialitate lafel de inalta ca si Iîntr-o retea privata independenta. In mod intentionat aceasta subretea, denumita totusi “retea VPN”, nu poate comunica cu celelalte sisteme sau utilizatori ai retelei publice de baza.

4) Antivirusul

antivirus

Antivirusul este cea mai clasica metoda si eficienta prin care utilizatorul are acces direct la informatie si poate sa o elimine atunci cand este cazul. Un antivirus utilizeaza un mecanism inteligent de calcul prin care poate lua automat decizia optima de a furniza o securitatea puternica fara a creea probleme. Acesta devine parte din sistemul de operare prin care transmise informatii directe catre serverul de lucru, astfel incat sa poti fi protejat in timp util.

5) Identitate falsa

anonymous1

Atunci cand devii parte a internetului este necesar sa iti ascunzi totusi identitatea. Nu dezvalui niciodata numele, adresa, numarul de telefon unei persoane, incerca pe cat posibil sa iti creezi un NickName. Sunt recomandate site-urile pentru servicii de e-mail ale Yahoo sau Google, pentru ca în cazul acestora nu exista obligatia de pastrare a datelor de trafic, iar daca vreti sa aveti si convorbiri telefonice confidentiale, sa mergeti in directia serviciilor de tip VoIP (Voice over IP) precum Skype sau Yahoo Messenger.

Ar mai fi  fost multe de spus despre securitatea pe internet dar ma opresc aici din motive personale. Ramaneti in siguranta si incercati sa aplicati macar una dintre metodele pe care le-am mentionat.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.