Acasa Tehnologie 5 lucruri pe care Facebook le stie despre tine

5 lucruri pe care Facebook le stie despre tine

by Dragos Schiopu

De curand, Facebook a anuntat oficial ca va urmari activitatea utilizatorilor sai de navigare web. Cu alte cuvinte, daca esti logat, cei de la Facebook vor stii permanent pe ce site-uri navighezi. Numerosi avocati ce au ca specializare confidentialitatea si-au exprimat ingrijorarea si nemultumirea. Dar sa vedem, oare cat de multe stie Facebook despre tine?
Facebook-Detective

1. Site-urile pe care navighezi
Folosind cookie-uri de urmarire, Facebook este capabil sa determine site-urile pe care le vizitezi. De exemplu, daca ai cauta un ceas de lux, vei incepe automat sa primesti mai multe anunturi ce au legatura cu ceasurile. Acestea vor aparea la categoria ,,Stiri recente”. Mai mult decat atat, aplicatia Facebook pentru mobil poate face un bilant al aplicatiilor pe care le-ai instalat.

2. Cum arati
Fara sa ne dam seama, Facebook are acces la unele dintre cele mai personale si mai de pret informatii: fotografiile. Adaugand o fotografie cu tine, Facebook stocheaza automat infatisarea ta in baza de date. In plus, daca etichetezi pe cineva intr-o fotografie, acest lucru le spune celor de la Facebook ca ai o relatie cu persoana respectiva. Dupa aceasta, Facebook poate recunoaste fetele in fotografii si sa incerce sa le potriveasca la alte fotografii. Compania Facebook nu este singura care dispune de un asemenea sistem, si cei de la Google au achizitionat un program de recunoastere faciala in 2011.
facebook-1388319977

3. Unde stai si unde mergi
Da, Facebook poate afla cu usurinta unde stai. Daca ai aplicatia Facebook deschisa, esti automat localizat prin satelit. De asemenea, daca esti genul de persoana care da multe check-in-uri, atunci Facebook va avea o idee mai clara despre locul unde intentionezi sa mergi, anticipandu-ti pasii.

4. Relatiile pe care le ai
Facebook are acces la lista ta de „prieteni” si ii clasifica in familie, prieteni din liceu, colegii si asa mai departe. Multi oameni aleg de buna voie sa indice gradul de rudenie cu anumite persoane, cum ar fi parintii lor, frati sau rude. Facebook stie persoanele pe care le cauti sau pe care le-ai cautat si cat de des o faci.
fani-facebook

5. Ce interese si pasiuni ai
Sa spunem ca ai dai LIKE la pagina oficiala a serialului ,,Game of Thrones”. Odata cu asta, vei incepe automat sa vezi reclame cu carti, filme sau jocuri fantastice. Un lucru cel putin ciudat este faptul ca Facebook poate accesa microfonul incorporat in PC, descoperind astfel ca asculti Eminem, iar apoi trimitandu-ti reclame ce au legatura cu rap-ul.

Asadar, parerea mea este ca trebuie sa fim putin mai atenti cand utilizam Facebook-ul pentru ca nu se stie niciodata cine poate avea acces la baza lor de date.

s-ar putea sa-ti placa