Acasa Telefoane Evolutia Flagship-urilor in ultimii ani

Evolutia Flagship-urilor in ultimii ani

by Dragos Schiopu

Mi-ar placea sa vorbesc putin de evolutia flagship-urilor marilor producatori din ultimii ani. O sa ma raportez la producatori precum Samsung, LG, HTC, Apple, Oppo, dar si Xiaomi. Nu o sa aduc in discutie Nokia pentru ca nu am nimic de scris despre un producator care a creat niste telefoane bune, dar limitate de software. Mi-am aratat dezamagirea fata de Nokia in mai multe articole, astfel o sa vorbesc despre producatori seriosi fie ca sunt din Corea sau China. Nu spun America pentru ca nu exista un producator sa isi asambleze telefoanele acolo.

GalaxyS

Telefoanele au evoluat in ultimii doi trei ani foarte rapid. Parca ieri se lansa Samsung Galaxy S2 care avea sa schimbe conceptul de telefon destept. Primul terminal din seria Galaxy a fost doar un prim pas pentru Samsung, dar a fost un telefon slab fata de concurenta. Eu consider ca Samsung a inceput sa realizeze smartphone-uri incepand cu Samsung Galaxy S2.

Ceilalti producatori doar au inceput sa vada succesul si castigul pe care il pot avea din pricina nepasarii de care Nokia a dat dovada. LG a creat un smartphone odata cu LG Optimus 2X, dar si-a aratat adevarata valoare doar cu lansarea LG Optimus G si Nexus 4. HTC si-a revenit dupa lansarea lui HTC One M7, cand a adus un design nou fiind nominalizat si pentru cel mai frumos telefon din 2013.

Din partea Oppo nu am auzit foarte multe pana sa inceapa sa lanseze telefoane foarte puternice si asta spre sfarsitul lui 2013. Oppo a profitat foarte mult si din pricina lui OnePlus One care a primit foarte multa reclama cu ajutorul blogurilor. Dar nici OnePlus One nu a fost ceva iesit din comun, iar disponibilitatea lui prin invitatii nu a adus multe vanzari. Nici numarul de terminale nu a fost foarte mare, dar Oppo a stiut unde sa puncteze.

Despre Xiaomi nu am foarte multe de zis. Acest producator stie sa faca un singur lucru si anume sa isi vanda toate telefoanele. Nu investeste in reclama ci in calitatea telefonului si in pretul extrem de mic. Unde mai adaug ca Xiaomi are parte de reclama gratuita doar prin stirile publicate pe sutele de site-uri de specialitate.

Am vorbit mai sus cate putin despre fiecare producator, despre ceea ce a adus el pe piata, ceva care sa convinga publicul ca merita sa fie achizitionat. Samsung a avut cel mai mare declin la capitolul inovatie. Nu spun nimic de performanta, ci de inovatie. Samsung este un producator foarte bun de terminale, dar a stangnat tocmai acolo unde a fost laundat.

Samsung Galaxy S3 a fost un terminal destul de bun, dar cu o autonomie slaba. Lansarea lui Galaxy S4 a dus la un design mult mai reusit, un display mai mare desi marimea terminalului nu s-a schimbat. Practic S4 a fost cu adevarat o lansare a unui terminal bun pentru utilizarea lui de zi cu zi. Galaxy S5 nu a adus foarte multe in plus. Upgrade-ul hardware nu poate fi numit un plus pentru ca de hardware tot avem parte.

HTC a lansat One M7 si a fost ceva revolutionar. Nu numai sunetul puternic a impresionat, dar a introdus o camera cu UP (ultra pixeli). HTC s-a laudat destul de mult ce cei 4UP de pe One M7, iar pe HTC One M8 regasim aceeasi camera de 4UP cu un senzor mai nou. HTC si-a creat propriul design, deci merita un plus.

Pe langa HTC, LG este un alt producator care si-a creat un design propriu si revolutionar. Odata cu LG G2 compania sud coreana a dat un nou aspect unui terminal mobil. Desi parea cam greu de crezut ca LG a mutat pe spate butoanele de volum si cel de Power, pana la urma s-a dovedit ca utilizarea lor nu este dificila. LG G3 are parte de acelasi aspect, dar nu numai, toata gama LG a capatat aspectul lui LG G3. Asta dovedeste ca LG a creat un produs despre care are o parere foarte buna. Mandria, cam asta caracterizeaza LG acuma, mai ales ca a capatat o cota mai mare de piata cu noile sale terminale.

Apple a avut cel mai mare declin la capitolul inovatie. Practic nu a adus nimic nou, dar asta nu inseamna ca are niste terminale slabe. Inovatia nu are legatura cu calitatea unui device. Dar practic Apple a pierdut ceva prin care se spunea prin popor ca ii caracterizeaza.

Xiaomi nu a inovat absolut nimic, el doar a vandut si a ajuns pe locul trei datoria faptului ca a stiut sa creeze un telefon bun si accesibil. Xiaomi MI4 este ultimul model de la chinezi.

Acum o sa vorbesc despre ce mi-am propus si anume evolutia flagship-urilor. Nu ma voi concentra pe un brand anume si voi vorbi la modul general pentru ca mai toti s-au copiat unul dupa altul.

De la an la an am vazut la toti producatorii display-uri din ce in ce mai mari, telefoanele adaugand niste numere mai mari si la capitolul dimensiuni. Hardware-ul a evoluat si el destul de mult. Procesoarele au simtit cel mai bine aceasta evolutie. Ele au inceput sa fie din ce in ce mai puternice. Practic numarul de ppi (pixel per inci) si puterea de procesare au avut cel mai mai mare progres. Sa nu uitam de camerele foto care au inceput sa aibe niste senzori optici foarte buni. Nu ma refer la numarul de MP, ci la senzorii optici.

Bateria a stagnat cel mai mult. Desi autonomia terminalelor a crescut in general, asta se datoreaza din pricina procesoarelor care consuma din ce in ce mai putin si a ecranelor care consuma si ele mai putina energie. Desi nu toate terminalele au primit un plus la acest capitol (cum ar fi LG G3), autonomia este mult mai buna pentru un terminal din 2014 fata de un telefon din 2012. Dar repet, nu bateria a contribuit foarte mult la asta. Capacitatea a ramas in general in jurul la 2500-3000 mAh. Sunt si terminale precum Thl 5000 sau Gionee Marathon V3 care au baterii de 5000 mAh, dar neoptimizarea lor sau procesoarele ineficiente energetic de la MediaTek nu dau o autonomie incredibil de mare. Spun asta pentru ca un terminal ca LG G3 cu un display full HD si baterie de 5000 mAh ar avea o autonomie cu 40% mai mare decat acest Thl.

Mi-a placut ideea ca un producator sa creeze si verisunea mini a flagship-ului. Dar am fost dezamagit ca acea versiune avea un hardware mediocru. Singurul producator care a realizat ceva „mini” a fost Sony cu seria Compact.

Concluzia este simpla. De la an la an am vazut ca display-ul se tot mareste, camera devine din ce in ce mai buna, procesorul consuma mai putin, iar despre baterie nu are rost sa mai vorbesc. Ea a ramas la fel ca acum doi ani.

s-ar putea sa-ti placa