Acasa Tehnologie Ce se intampla cu Nokia?

Ce se intampla cu Nokia?

by Dragos Schiopu

Nokia este o companie finlandeza care produce smartphone-uri. Toata lumea stie asta, insa in ultima perioada se discuta despre preluarea fostului gigant de catre Microsoft. Tim Cook afirma ca: „Cred ca soarta Nokia ofera o avertizare pentru intreaga industrie ca fara inovatie se ajunge la moarte”. Bine, macar Nokia nu a copiat tot ceea ce a facut Samsung. Si legat de aceasta afirmatie, nu stiu ce inovatie aduce Apple cand are acelasi design de ani de zile, un sistem de operare care nu a adus nici o inovatie din punct de vedere estetic.

nokia_android

Dar Nokia este un nume greu, o companie ce a revolutionat industria de telefoane mobile si de smartphone-uri. Are foarte multe patente, iar smartphone-urile din seria Lumia sunt foarte rezistente si au o calitate foarte buna a materialelor folosite.

Dar ce greseala a facut Nokia? Mai tineti minte cand Nokia lansa Nokia Belle, adica noul Symbian care promitea foarte multe. Era asemanator cu Android-ul, dar nu avea aplicatii si un suport pentru un hardware decent. Nokia a fost mereu in urma cu procesoarele. Cand Samsung se lauda ca lanseaza un smartphone octa core, Nokia avea doar un dual core. Utilizatorii nu tin cont de performanta reala, ci de dotari. Astfel, desi nu era nevoie de un procesor quad core pentru platforma Windows Phone 8, utilizatorii au fost dezamagiti de Nokia si de hardware-ul telefoanelor pe care acestia le produc. Dar aceasta lipsa de hardware se datora sistemului de operare pe care Nokia l-a ales. Windows Phone 8 suporta doar procesoare dula core. Deci, a gresit Nokia? Sigur ca da. Mereu a vrut sa concureze cu marii producatori de telefoane cu smartphone-uri mai slabe si cu un OS care nu avea un magazin de aplicatii bine pus la punct. Trecerea de le Symbian la Windows Phone a fost un esec pentru Nokia.

Va mai aduceti aminte de ce scriam eu in februarie? Aici aveti articolul. Scriam ca Nokia va trece pe Android in 2014. Acum Nokia testeaza intern smartphone-uri cu Android. Daca Nokia va fi cumparata de Microsoft (mai trebuie finalizat procesul) aceste smartpone-uri nu vor mai vedea lumina zilei. Angajatii Nokia isi doreau smartpone-uri cu Android. Fostul Cea pe regiunea Asia Pacific au fondat o companie numita Newkia. Fostul CEO pe regiunea de Asia Pacific chiar vroia sa cumpere divizia de telefoane mobile Nokia, dar nu putea sa concureze cu oferta facuta de Microsoft.

Concluzia? Nokia nu putea sa reziste cu un sistem de operare atat de slab ca Windows Phone. Cand am scris acel articol in februarie am analizat foarte bine procesul companiei finlandeze. Nu era greu de anticipat ca aceasta companie nu va rezista pe WP. Cota de piata este deciza de utilizatori.

Personal, mi-as dori ca Nokia sa nu cedeze si sa lanseze telefoane cu sistemul de operare Android. Cu o astfel de lansare, Nokia ar destabiliza piata si ar castiga o cota foarte mare. Numai anuntul in sine ”Nokia a trecut pe Android” ar aduce o vanzare foarte mare si implicit ar castiga o cota foarte buna.  Chiar daca Nokia va fi cumparata de Microsoft, vom vedea din 2015 telefoanele Newkia cu Android.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.