Acasa Tehnologie VRUZEND, sisteme de prindere a celulelor fara sudura

VRUZEND, sisteme de prindere a celulelor fara sudura

by Dragos Schiopu

Putin stiu despre pasiunea mea pentur fotovoltaice si despre faptul ca in timp mi-am construit un mic sistem fotovoltaic pe care vreau sa-l dezvolt pentru a adauga un plus de autonomie casei pe care o construiesc si pentru a utiliza resurse de energie regenerabile.

Cu timpul am invatat ca cel mai complicat si scump element dintr-un sistem fotovoltaic sunt bateriile si astlfe am inceput sa citesc despre intretinerea lor, desre modul in care fuctioneaza si despre cum mi-as putea construi propriul Testla Powerwall cu ajutorul acestor celule de laptop care sunt inca bune de utilizat dupa ce ajung sa fie reciclate.

Desi sistemele lor de prindere si sudura sunt diversificate am cautat sa vad daca se poate face un sistem in care celulele uzate se pot inlocuii cu altele noi sau bune fara a implica dezlipirea contactelor si posibilitatea de a face service intr-un mod cat mai elegant si usor.

Asa am descoperit Vruzend, un sistem de prindere a bateriilor foarte eficient ceea ce permite constuirea unui powerwall foarte usor, asemenea unor piese de lego. Desigur pe langa bancul proprizis de celule mai trebuie si alte sisteme de verificare si porbabil daca veti incerca sa mergeti pe drumul acesta veti descoperii numerosi termeni ca BMS, SSR, SOC si multe altele menite sa va sperie la inceput de drum.

Momentan am costruit un sistem micut de 12 volti astfel incat investitia initiala sa nu se ridice la sume considerabile. Teoretic pentru un astfel de sistem ai nevoie de un incarcator de 16V, un BMS 4S si un convertor pentru a cobora voltajul de la 16V la 12V. Plaja in care se incarca si se descarca bateria astfel obtinua e undeva intre 14-16volti.

Eu o folosesc pentru a limenta routerul de internet si camerele de supraveghere pe timp de iarna cand uneori din cauza conditilon nefavorabile si a bateriilor proaste sistemul meu ramane fara curent si atunci am un plus de curent stocat in mica baterie de 16 amperi care mai asigura camerelor o perioada buna de functionare.

Cat costa o astfel de baterie?

Undeva la 200 de lei te costa un kit de 60 de capsule Vruzned. Nu am idee de ce la mine au fost 64 de capsule in punga in loc de 60 dar cumva a fost la fix pentru sistemul de vroiam sa-l construiesc.

Undeva la 50 de lei incarcatorul si convertorul si alti 50 de lei pentru BMS. Daca esti pasionat de electronica e posibil sa ai toate aceste elemente deja prin casa mai putin BMS-ul.

Nu am inclus in costuri si celulele 18650 pe care le puteti recupera din baterii vechi de laptop sau cumpara la mana a doua pe OLX.

Desigur sistemul meu este mai mult experimental si pentru un sistem serios ai nevoie de foarte multe capsule, pretul lor fiind principalul incovenient in construirea unui astfel de sistem. Mie personal mi se pare ca avantajul de a avea o baterie demontabila este un beneficiu mai important decat pretul lor.

Video cu montajul realizat

Viind un sistem mai mult de test nu am mai pus toate firele si toate elementele frumos intr-o cutie si ar parea fi totul cam dezordonat. Se intampla asta si datorita faptului ca cel mai probabil urmeaza sa maresc sistemul si sa adaug si mai multe celule pana voi ajunge in plaja de 48 de volti, plaja pe care o duce invertorul meu.

Galerie foto

s-ar putea sa-ti placa