Acasa Diverse Vladimir Putin: Internetul e un proiect CIA

Vladimir Putin: Internetul e un proiect CIA

by Dragos Schiopu

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sustinut marti intr-un forum media ca Internetul este un proiect al CIA-ului si a facut cateva comentarii despre cel mai popular motor de cautare din Rusia: Yandex, companie ale carei actiuni au scazut cu 5 procente dupa ce a fost atacata public de Vladimir Putin.

Putin-Russia-Internet-cia

Kremlinul se  arata a fi nelinistit de tacticile de controlare al internetului pe care activistii din opozitie le-au folosit pentru a isi promova ideile si a organiza proteste.

Parlamentul Rusiei a adoptat saptamana trecuta o lege prin care obligau site-urile de socializare din Rusia sa isi pastreze serverele in Rusia si sa stocheze toate informatiile despre utilizatorii lor din ultimele 6 luni.

Marti, fiind prezent la un forum media in St. Petersburg, Putin a afirmat ca la origini internetul a fost „un proiect al CIA” si „continua sa se dezvolte in acest sens”. „Pentru a rezista acestei influente, Rusia trebuie sa se lupte pentru propriile interese in online”, declara Putin in cadrul aceluiasi forum.

Un blogger rus i s-a plans lui Putin in legaturile cu site-urile care isi stocheaza datele pe servere din strainatate ceea ce ar putea afecta securitatea Rusiei, si in principal s-a plans de Yandex (cel mai vizitat motor de cautare de catre Rus). In raspunsul sau, Putin a mentionat ca stie despre presiunea care a fost exercitata pe Yandex inca de la inceput, presiune care a dus in cele din urma la mutarea sediului Yandex din Rusia in Olanda cu tot cu serverele sale si a spus ca acestea „nu au fost numai considerente economice ci au fost si alte considerente, de asemenea”.

Desi comentariile lui Putin nu au continut niciun fel de amenintare catre Yandex, una dintre cele mai de succes companii rusesti, actiunile sale la bursa au scazut intr-o singura zi cu 5% ceea ce inseamna o pierdere de ordinul milioanelor de dolari.

Reactionand la acuzatia cum ca Yandex ar fi fost sub presiune, compania a afirmat ca „investitiile straine sunt uzuale pentru orice start-up din orice tara a lumii” si nu exista niciun motiv de ingrijorare legat de „presiunea pusa pe companie”

s-ar putea sa-ti placa