Acasa Tehnologie Ubuntu pentru tablete

Ubuntu pentru tablete

by Dragos Schiopu

Se pare că cei de la Canonical, compania din spatele Ubuntu, sunt interesați din ce în ce mai mult de zona smartphones și tablete. După ce au anunțat recent sistemul de operare Ubuntu și pentru smartphones, ieri au anunțat și versiunea pentru tablete. Astfel, Ubuntu vrea să devină primul sistem de operare cu adevărat universal, ce poate fi utilizat pe telefon, tabletă, PC și TV, iar aplicațiile pentru desktop vor putea rula fără probleme și pe celelalte platforme.

Ubuntu pentru tablete oferă o adevărată experiență multi-user, integrată adânc în sistem. Utilizatorii se pot autentifica din ecranul de start, iar automat toate aplicațiile, fișierele, setările asociate cu contul lor vor fi încărcate. Și pentru că pe tabletă va rula tot Ubuntu, clienții enterprise vor avea mai puține probleme în administrarea tabletelor, folosind serviciul Canonical Landscape, ce va permite atât administrarea stațiilor de lucru și a serverelor, cât și a tabletelor.

Mâine, cei de la Canonical vor lansa versiunea pentru dezvoltatori a Ubuntu pentru smartphone și Ubuntu pentru tablete. Aceste versiuni dedicate dezvoltatorilor vor putea fi instalate pe device-urile Nexus:  Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 și Nexus 10. Probabil că în scurt timp de la lansare, cu ajutorul comunității de dezvoltatori, această listă se va mări considerabil și va include și alte device-uri.

Ubuntu pentru tablete permite rularea simultana a 2 aplicații, una creată pentru tabletă sau desktop, cealaltă pentru telefonul mobil, în partea dreaptă, numită „side stage”, o invenție foarte importantă, care rezolvă câteva din problemele pe care implementarea din Windows 8 a docking-ului o are. Aplicația din side stage poate rula peste aplicația de tabletă/desktop sau lângă aceasta, împărțind ecranul.

Versiunea Ubuntu 13.10 ce va fi lansată în octombrie 2013 va avea integrat și codul sursă pentru smartphone, însă primele smartphone-uri cu Ubuntu vor apărea pe piață în primul trimestru al anului 2014.

s-ar putea sa-ti placa