Persoanele cu hemofilie sau cei care iau anticoagulante pentru a preveni rezultatele periculoase, cum ar fi tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara sau accident vascular cerebral, sunt, din pacate la un risc foarte mare de a sangera profund. Pentru ca astfel de pacienti sa fie monitorizati, personalul medical incearca sa le faca testele de coagulare a sangelui doar in spitale si clinici pentru ca totul sa fie in siguranta, doar ca acest lucru poate fi o povara pentru pacienti, mai ales din punct de vedere financiar.
Dar in curand, dupa mai multe cercetari intr-un laborator din Elvetia, acesti pacienti ar putea fi capabili sa utilizeze ecranele tactile de pe telefoanele inteligente sau alte dispozitive special pentru a testa coagularea lor din sange, toate acestea in confortul din casele lor, sau mai bine zis, oriunde.
Pana la urma este un test de sange, prin urmare, necesita cel putin o picatura de sange, ceva nerecomandat de altfel pentru un smartphone. Dar acestia spera sa demonstreze in 2015 ca acest lucru nu este doar o simpla teorie. Pentru a face testul, pacientul va trebui sa apese un autocolant de plastic, care este la caiva micrometri grosime de suprafata ecranului. Este un autocolant microfluidic, ceea ce inseamna ca este incorporat cu canale minuscule care absorb acea picatura de sange. Deoarece proba trece prin microcanalele autocolantului, sangele va veni in contact cu o molecula care initiaza coagularea.
Acest lucru este posibil doar in cazul in care ecranul tactil va veni cu ajutorul unui senzor care poate determina daca sangele va atinge acel punct, dar din spusele cercetatorilor telefonul va putea sa faca lucrul acestea cu o precizie incredibila.
Daca functioneaza, tehnologia ar putea fi un avantaj considerabil pentru pacientii care ajung sa faca teste ale sangelui foarte regulat, ceea ce ii va ajuta sa faca totul mult mai usor, lucru acesta ar putea duce si la alte evolutii din punct de vedere medical care sa profite de puterile de atingere ale ecranului.