Acasa Tehnologie Tehnologia care nu te lasa sa te urci baut la volan

Tehnologia care nu te lasa sa te urci baut la volan

by Dragos Schiopu

Conducerea autoturismului dupa consumul de alcool ar putea deveni imposibila datorita unei tehnologii care analizeaza aerul expirat de conducatorul auto si impiedica masina sa porneasca daca sunt detectati vapori de alcool.

dont-drink-and-drive-sign

Aproape un sfert dintre accidentele rutiere de pe teritoriile statelor din Uniunea Europeana au loc pe fondul consumului de alcool, se arata intr-un studiu al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDDA). „Circa 30.000 de oameni din UE mor anual in accidente rutiere, iar consumul de alcool este, in cele mai multe cazuri, cauza care duce la producerea lor”, se arata intr-un document citat de Medical Daily.

Tehnologia care te va impedica sa pornesti masina daca ai consumat alcool a fost inventata de cercetatori americani si presupune montarea in autovehicul a mai multor senzori tactili, dar si a unora care analizeaza respiratia, iar daca nivelul alcoolului din sange este peste limita legala, atunci masina nu va pleca de pe loc.

Versiunea care analizeaza respiratia celui care se urca la volan se bazeaza pe analiza respiratiei: un fascicul de lumina infrarosie este directionat catre aerul expirat. Moleculele de dioxid de carbon absorb o cantitate diferita de lumina decat cele de alcool, astfel se pot face masuratori si alcoolul poate fi detectat.

In ceea ce priveste cea de-a doua varianta, cea tactila, un senzor aflat pe contact sau pe schimbatorul de viteze determina nivelul de alcool prin spectroscopia in infrarosu a epidermei: aceasta trimite unui fascicul de lumina in deget.

Cercetarile si munca pentru aceasta tehnologie au inceput inca din 2008 si reprezinta un parteneriat intre DADSS (Driver Alcohol Detection Systems for Safety), asociatia Automotive Coalition for Traffic Safety – care reprezinta 17 producatori auto – si National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Mark Rosekind, administratorul NHTSA, a vorbit despre proiectul la care lucreaza, declarand ca desi trezeste entuziasm si poate salva vieti, aceasta tehnologie ar putea fi testata pe sosele abia in cativa ani.

Prezentarea video a proiectului este disponibila in clipul de mai jos.

https://youtu.be/yykyT4YRw4A

s-ar putea sa-ti placa