Un recent studiu realizat de platforma KilometrulBine, susținută de Dacia, arată că atât pietonii, cât și șoferii din România încalcă frecvent regulile de siguranță rutieră, punând în pericol siguranța pe drumurile publice.
Comportamente riscante pe străzile României
Rezultatele studiului indică faptul că traversarea neregulamentară a străzii este un comportament comun în rândul pietonilor, cu un procent alarmant de 67,7%. Mai mult, 70,6% dintre respondenți recunosc că traversează strada în afara trecerilor de pietoni atunci când observă că strada este complet liberă.
Percepția siguranței și neatenția, factori majori de risc
Deși 60% dintre respondenți spun că merg pe jos mai mult de 30 de minute zilnic, doar 12% se simt în siguranță ca pietoni. Studiul mai dezvăluie că 80,4% dintre participanți consideră neatenția pietonilor ca fiind principala cauză a accidentelor rutiere, urmată de viteza excesivă a șoferilor.
Primul Pas Contează: O campanie pentru conștientizarea riscurilor
Răspunzând la aceste constatări îngrijorătoare, KilometrulBine și Dacia lansează campania „Primul Pas Contează”, care își propune să îmbunătățească comportamentul pietonilor și să reducă numărul incidentelor rutiere. Campania vizează sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța respectării regulilor de circulație și la utilizarea responsabilă a drumurilor publice.
Îmbunătățirea infrastructurii și legislației
Un procent de 36,3% dintre respondenți consideră că campaniile de conștientizare și sancțiunile mai severe ar putea contribui la o mai bună respectare a regulilor de siguranță rutieră. În acest context, este esențială și îmbunătățirea infrastructurii urbane pentru a facilita traversarea sigură a străzilor și pentru a reduce tentația traversărilor la întâmplare.
Studiul KilometrulBine subliniază necesitatea unei schimbări de atitudine atât din partea pietonilor, cât și a șoferilor, și arată că este esențial ca fiecare participant la trafic să își asume responsabilitatea pentru siguranța tuturor. Campania „Primul Pas Contează” marchează un pas important în această direcție, încercând să creeze un mediu mai sigur pentru toți cetățenii.
Informații suplimentare despre campanie și detalii complete ale studiului pot fi accesate pe platforma online KilometrulBine.