L-am primit in teste in urma cu cateva saptamani, dar din pacate conexiunea mea la internet de la vremea respectiva suferea de la foarte multe probleme, atat de multe probleme incat in cele din urma m-am dat batut si am tras o fibra optica de la Digi. Asa ca in prima faza am fost nevoit sa-l testez mai mult pentru transferuri interne, decat pentru a beneficia de intreaga lui putere pe internet.
De o saptamana insa, am fibra optica trasa in casa si pentru ca atelierul e ceva mai departe de casa, viteza la routerul de la Digi (tot Wi-Fi 6) nu e atat de buna, dar aveam deja tras un cablu in atelier si acolo am pus routerul Zyxel NWA50AX. Pentru ca momentan lucrurile pe aici sunt intr-un fel cam ca pe santier, foloseam tot felul de switch-uri vechi si routere fara sa-mi dau seama ca pot beneficia de puterea tehnologiei in adevaratul sens al cuvantului.
Dupa primele 2 ore in care legatura era direct prin Zyxel NWA50AX, concluzia a fost una singura, toate celelalte echipamente pe care le aveam trebuie aruncate. Desi citisem pe internet de viteze de 640 Mbps, nu reuseam sa trec de 490 Mbps pe internet, moment in care mi-am dat seama ca abonamentul meu este Fiber 500 si ca, desi routerul poate, abonamentul meu nu e suficient de mare pentru cat poate el. Ca sa va dati seama cat de incantat sunt de aceste viteze, trebuie sa va spun ca, conexiunea avuta inainte abia mergea cu 1-2 Mbps si daca as fi avut un 15-20 Mpbs probabil ca ma declaram multumit si as fi platit in continuare bani pentru un net total defazat de cerintele moderne.
Dar destul cu vorbaria, sa trecem putin prin specificatiile tehnice si sa vedem ce stie cu adevarat sa faca acest router Zyxel NWA50AX.
Constructie si optiunile de montare
Are un design foarte elegant, il poti pune pe perete si nu o sa te deranjeze in vreun fel, iar lipsa antenelor exterioare il face sa aiba un aspect deosebit. Al meu probabil a pierdut clema de prindere pe la alt blogger care l-a testat, dar mecanismul este atat de simplu, incat am putut incropi imediat o clema noua si sa-l prind pe perete fara nici un fel de problema.
Asa ca l-am montat intr-un loc vizibil, unde sa pot vedea si ledul a carui culoare arata starea dispozitivului si daca totul este ok din punctul asta de vedere. Acesta are diferite combinatii de culori, dar si semnale luminoase diferite, motiv pentru care iti recomand sa consulti manualul.
Specificatii tehnice
- AP11ax de nivel de intrare pentru afaceri mici si SOHO
- AX1800 (11ax) 2×2 MU-MIMO
- 2.4GHz 23dBm; 5GHz 23dBm
- Autoinstalare ușoară
- Un port uplink GbE
- Imunitate la interferente 4G/5G
- Suport WPA3
- NebulaFlex
- 140mm x 140mm x 33mm
Nebula Flex
O alta chestie care mi-a placut extraodinar de tare, este aplicatia de mobil prin care poti configura foarte usor routerul, chiar si de catre o persoana non-tehnica, dar si care te instiinteaza despre starea routerului. Poti vedea in aplicatie cate dispozitive sunt conectate, cat trafic ai consumat in ultimele 24 de ore si cat a consumat fiecare dispozitiv conectat. De asemenea, am putut configura si o a doua conexiune mobila pentru cei care viziteaza locatia si nu as vrea sa le dau acces la reteaua mea interna.
Zyxel NWA50AX – Experiență de utilizare
Cum spuneam si mai sus, cu Nebula Flex s-a configurat extrem de usor, mi-a luat maxim 10 minute sa-l pun in functiune, sa setez nivelul de securitate dorit la wireless si sa incep sa ma folosesc de el. Insa nu reuseam sa dau de nicio forma de IP-ul dispozitivului ca sa pot sa vad interfata web si sa ma joc cu setarile in modul clasic.
Chiar acum, cand scriam acest articol, am vazut ca in aplicatie aparea ip-ul access point-ului si am reusit sa il accesez fara probleme, doar ca nu merge parola default si nu stiu daca nu cumva am pus eu alta in procesul de instalare al AP-ului.
Disponibilitate si Pret
Il gasiti la eMag la pretul de 429.68 lei (click pe pret)
Il gasiti la evoMAG la pretul de 437, 99 lei (click pe pret)
1 comentariu
Interesant articolul . Sunt intr-o evolutie continua aplicatiile si device-urile dar App devin super !
Comentariile sunt inchise.