Acasa Tehnologie Raspberry Pi

Raspberry Pi

by Dragos Schiopu

Probabil când ați citit titlul v-ați întrebat ce naiba scrie pe un blog tech despre zmeură. Păi din câte văd, pe acest blog se mai vorbește și despre alte fructe, cum ar fi mure sau mango. Așa că azi o să vorbim despre zmeură. Și nu orice zmeură: Raspberry Pi.

Să vedem ce mai e și dracia asta. Raspberry Pi este o placă pe care sunt niște circuite. Nimic special până aici nu? Doar că placa asta are mărimea unei cărți de vizită, are pe ea un procesor ARM 11 ce rulează la 700 Mhz, memorie RAM de 256 MB, OpenGL ES 2.0, ieșire video HDMI, rezoluție 1080p, mufă pentru rețea LAN, USB și jack de 3.5 mm pentru ieșire audio. Și partea cea mai frumoasă: rulează Linux! Da, Linux! Am văzut chiar și un Fedora rulând pe zmeura asta.

În mod implicit, zmeura va avea instalat un sistem de operare minimalist, numit Taku, ce va avea doar componentele necesare pentru a rula Qt 5 și Qt Creator și boot-ează în 7 secunde!

Mai jos imaginea cu minunăția și un clip video (zmeura din imagine are atașată și o cameră foto de 12 mpx).

Micuță, nu? Când se va produce în serie, va fi și mai mică. Acum că am aflat că Raspberry Pi este un mic computer portabil, de mici dimensiuni, să aflăm și prețul său: 35$ 25$. Da, un mic calculator cu procesor de 700 Mhz, 256 RAM și alte minuni costă doar 25$, cam 80 RON. Vă dați seama cât de ieftine sunt de fapt telefoanele? Un telefon cu asemenea caracteristici costă în jur de 1000 RON. Se spune că Apple cumpără un iPhone de la Foxconn cu un preț de aproximativ 200$. Perfect credibil, având în vedere profitul uriaș înregistrat de Apple în ultima vreme.

Aștept cu nerăbdare să pun mâna pe o zmeură din asta și să o testez. Pare ceva foarte interesant.
Articol scris de Mr Gadget, noul colaborator DevHell.ro

s-ar putea sa-ti placa