Au tot aparut pe internet zvonuri despre Qualcomm Snapdragon 820 care s-au adeverit intr-o oare care masura. Acest chipset va fi integrat in cele mai puternice telefoane din 2016, adica in flagship-urile marilor companii. In cele din urma detaliile despre acest model au fost prezentate de catre Qualcomm. Desi, utilizatorii mai putini experimentati ar putea spune ca este un procesor slab doar pentru ca este quad core, eu spun exact contrariul si voi explica mai jos de ce imi place ca Snapdragon 820 este un model quad core si nu unul octa core. Avantajul cred ca este clar, iar prin acest model Qualcomm ar putea sa isi recastige simpatia fanilor complet dezamagiti de 810.
Cunoasteti ceva detalii despre Exynos 7420 de pe Samsung Galaxy S6? Daca da, atunci ar trebui sa stiti despre ce este vorba cand va spun 14nm FinFet. Qualcomm Snapdragon 820 este un procesor realizat de Samsung, astfel el utilizeaza tehnologia mentionata mai sus ( procesul tehnologic este de 14nm FinFet). Ce inseamna asta? Puterea de procesare creste foarte mult, fata de vechiul SD810 care avea o arhitectura bazata pe procesul tehnologic de 20nm. Insa uzinele celor de la Samsung pot sa realizeze niste procesoare foarte bune, iar Qualcomm a realizat un parteneriat cu ei pentru a produce SD820.
Insa multi dintre utilizatori vor spune ca un procesor quad core este slab. Este chiar invers, un procesor octa core este mult mai slab decat unul quad core. De ce? Un CPU care are 8 nuclee va utiliza maxim 4 nuclee simultan, deoarece arhitectura este gandita pentru a utiliza 4 nuclee la frecventa mai mare in jocuri sau 4 nuclee la frecventa mai mica in aplicatiile mai slabe. De ce se fac astfel de procesoare? Pentru ca un utilizator neexperimentat ar putea sa creada ca un Snadragon 615 care este octa core ar putea utiliza toate cele 8 nuclee de 1.5 Ghz. Cum asa? Acest procesor care apare pe o mare parte din telefoane are 8 nuclee, dar utilizeaza pantru nuclee ARM Cortex A53 la 1.5 Ghz si altele pantru functioneaza la 1Ghz. Mai exact, acest procesor este mai slab decat unul de 1.5 Ghz quad core cu patru nuclee ARM Cortex A53 si asta pentru ca cel octa core se incinge mai tare.
Astfel, Qualcomm a ales sa renunte la aceste trucuri cu procesoarele octa core, care pacalesc foarte multi utilizatori si a decis sa realizeze un procesor puternic. Cu SD810 nu le-a iesit prea bine si s-au gandit totusi sa realizeze ceva bun.
Snapdragon 820 foloseste nucleele Kryo pe 64 de biti. Acestea sunt realizate de Qualcomm si au o frecventa de functionare de 2.2 Ghz. Cum suna un quad core de 2.2 Ghz pe 64 de biti? Mult mai bine decat unul octa core care foloseste ori patru nuclee slabe, ori patru nuclee de frecventa mai mare ce dezvolta o putere de calcul mai mare. Nu ar fi mai logic sa se limiteze frecventa? Normal ca nu, pentru ca utilizatorii vor multe nuclee, multe si proaste.
Noul SD820 are si cateva componenta in plus fata de vechiul 810. De exemplu, DSP-ul Hexagon 680 va prelua functiile multimedia. Si procesorul grafic este mult mai performant. Adreno 530 ofera o experienta placuta pentru orice gamer si poate asigura o rezolutie 4K pentru display. Dar repet, desi acest procesor poate suporta 4K, tot rezolutia FHD este optima. Un ecran Full HD cu luminozitate foarte mare este mai bun decat orice ecran 4K consumator de energie.
Consumul energetic a fost si el mult imbunatatit, datorita procesului tehnologic de 14 nm. Astfel, SD820 ofera o performanta de doua ori mai mare decat 810 si un consum energetic de doua ori mai mic. Placa video Adreno 530 ofera o performanta mai mare cu 40% decat precedenta si un consum cu 40% mai mic. Suna bine? Trebuie sa recunosc ca imi place acest SD820, desi este o exagerare in datele oficiale oferite de Qualcomm.
Ce mai ofera Qualcomm Snpdragon 820? Acesta vine si cu un nou modem care poarta numele de LTE X12. Mai exact, noul modem oferit de SD820 este compatibil cu standardul Cat.12 ce ofera viteze de pana la 600 Mbps pentru download si 150 Mbps pentru upload. Aceasta optiune este mai dagraba pentru tari precum Coreea de Sud sau Japonia, pentru ca in Europa aceste viteze nu sunt posibile, cel putin momentan. Dar, SD820 impresioneaza din nou cu acest modem oferind mai mult decat putere de procesare.
Acest model mai ofera si o functie destul de interesanta care se numeste Spectra Camera ISP. Qualcomm explica destul de simplu aceasta optiune care poate realiza fotografii fara lag. Nu stiu exact daca aceasta tehnologie este doar marketing sau chiar poate ajuta cu ceva, dar cu siguranta functia Hexagon 680 DSP va face diferenta intre SD820 si viitorul model de top de la MediaTek, care ar putea intra intr-o etapa proasta daca nu vor scoate un rival suficient de puternic pentru SD820.
In mare, acest model de CPU de la Qualcomm ofera imbunatatiri majore fata de Qualcomm Snapdragon 810 si pentru ca cel din urma a fost un model slab, astfel Qualcomm are cu ce se lauda fata de vechiul model.
In final, parerea mea despre acest procesor este una foarte buna. Ar fi ideal si o optiune pentru limitarea procesorului la frecventa de 1 Ghz care ar putea fi cel mai bun model de CPU pentru eficienta energetica si putere de procesare. Daca procesorul meu MT6735 de doar 1 Ghz ruleaza Android 5.1 fara lag, atunci acest SD820 s-ar descurca de minune cu frecventa mica si ar genera si o autonomie foarte buna pentru telefon. Probabil, acesta va fi un model care va aparea pe toate flagship-urile, reprezentand o problema foarte serioasa pentru MediaTek.