Acasa Tehnologie Proprietatea intelectuală 2.0

Proprietatea intelectuală 2.0

by Dragos Schiopu

Vali Ovidiu are probleme cu o publicație din Ploiești, ziarul „Ploieștii”, care i-au preluat fără niciun drept o fotografie publicată pe blogul personal al acestuia, fotografie realizată folosind tehnica HDR. Deși a discutat cu directorul publicației, acesta a decis că nu este bine să transforme acest caz într-un precedent, plătind pentru poza publicată fără drept, amintind faptul că sunt ziare mult mai mari care fură imagini fără probleme. Vali chiar a postat un mesaj în subsolul blogului prin care prezicează explicit că imaginile de pe blogul său sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor, legea nr 8/1996 și că fotografiile nu pot fi preluate de mass-media fără un acord scris.

Fotografiile postate pe acest blog îmi aparțin și sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Fotografiile pot fi citate pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provin, dar nu pot fi preluate de mass-media fără un acord scris.

Pentru a accesa întregul comunicat scris de Vali Ovidiu pe blogul său, click aici. O să redau doar o parte din acesta.

Ziarul Ploieștii prin tipărirea și comercializarea neautorizată a fotografiei mai sus menționată, utilizată la ilustrarea articolului intitulat “Palatul Culturii, în deceniul II de consolidare” în cadrul ediției tipărite nr. 1545 din data de 26 ianuarie 2012, a săvârșit o infracțiune prin încălcarea drepturile de autor conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe modificată și completată prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 123 din 1 septembrie 2005, fapt ce se constituie ca furt de proprietate intelectuală.

În urma contactării echipei redacționale a publicației, încercările mele în vederea soluționării pe cale amiabilă nu au avut nici un rezultat.

Dat fiind faptul că pentru procesarea imaginii în cauză s-a folosit tehnica HDR (High Dynamic Range), dovada faptului că eu sunt autorul acesteia se poate demonstra prin posesia celor trei imagini originale în format RAW, la rezoluția originală, conținând datele complete EXIF generate de aparatul foto, proprietate personală.

Ca posesor și autor de drept al acestei fotografii îmi rezerv toate drepturile de a acționa în vederea rezolvării conflictului și a recuperării prejudiciului.

În final, îmi exprim regretul că în Ploieștiul anului 2012, o publicație care are beneficii materiale obținute prin comercializarea ediției tipărite, recurge la furtul de imagini (de proprietate intelectuală) pentru a ilustra articolele publicate.

Mai jos este publicată imaginea în cauză și imaginea cu articolul din ziar. Imaginea HDR cu Palatul Culturii este realizată de Vali Ovidiu şi publicată pe blogul său personal. Articolul din imagine, cu titlul “Palatul Culturii, în deceniul II de consolidare” a apărut în ziarul Ploieştii în cadrul ediției tipărite nr. 1545 din data de 26 ianuarie 2012.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.