Science-fiction-ul ar putea deveni realitate in curand si, conform declaratiilor lui Missy Cummings, in curand vom avea vehicule aeriene, care vor fi o combinatie intre masinile obisnuite si avioane. Este, practic, o imbinare a unei drone cu o masina robotizata, marele pas in tehnologie fiind acela ca soferul nu va trebui sa conduca manual noul vehicul, spune profesoara de Aeronautica si Astronautica de la cea mai buna universitate tehnica din lume, Massachusetts Institute of Technology(MIT).
Dronele nu sunt foarte bine privite de mass-media, a declarat Cummings, deoarece acestea sunt, in esenta, vazute ca aparate de fotografiat spion. Totusi, majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca, atunci cand zboara cu avionul, calatoresc, de fapt, pe o drona. Tehnologia fly-by-wire, cu ajutorul careia functioneaza toate aeronavele de tip Airbus si Boeing, este exact aceeasi tehnologie ca la drone.
Motivul pentru care drone reprezinta viitorul sofatului este acela ca in ultimii ani s-au inregistrat tot mai multe accidente mortale, cauzate de soferi iresponsabili. Oamenii au, in mod natural, o intarziere in gandire de jumatate de secunda atunci cand vine vorba de luarea unei decizii extrem de rapide. Chiar si o jumatate de secunda intarziere poate face diferenta dintre viata si moarte. Calculatoarele si sistemele automate sunt programate astfel incat sa reactioneze mai rapid decat orice om.
Din punct de vedere tehnologic, nu exista niciun obstacol care ar putea impiedica crearea unor astfel de vehicule, spune Cummings. Cele mai mari obstacole pe care le-ar putea avea acest tip de masina sunt de natura psihologica si culturala, cercetatorii fiind de parere ca oamenilor le va veni foarte greu sa renunte la sofat. Cummings a mai adaugat ca nu este nevoie de noi tehnologii pentru a dezvolta masina viitorului, tehnologia actuala dispunand de tot ce trebuie pentru realizarea vehiculului zburator. ,,Ceea ce trebuie noi sa facem este sa imbunatatim productiei si sa reducem costurilor de productie, ceea ce inseamna ca avem nevoie de mai multi roboti.”
Potrivit celor de la MIT, exista o multime de posibilitati care sunt luate in calcul in ceea ce priveste designul masinii zburatoare. Se pare ca se doreste ca masina viitorului sa aiba un design futuristic, asemanator celor din filmele si cartile science-fiction. Cummings este de parere ca daca totul va decurge conform planului, vehiculul zburator va putea fi scos pe piata mai repede de anul 2030. ,,Oamenii ar trebui sa fie incantati de aceasta idee: acest tip de masina promite imbunatatirea sigurantei calatoriei, precum si accesul in unele zone ale lumii care nu au o infrastructura dezvoltata si la care, in zilele noastre, se ajunge extrem de greu in caz de urgenta.”
Asadar, ce parere ai? Crezi ca se poate materializa ideea inginerilor de la MIT? Te vezi, in 10 ani, zburand de unul singur, in masina ta personala, fara sa te ingrijorezi de condusul propriu-zis? Eu sunt de parere ca masina zburatoare, asa cum este prezentata de profesorul Cummings, va imbunatati calitatea vietii si va face deplasarea pe distante mari accesibila mai multor persoane. Din pacate, nu avem inca informatii cu privire la pretul pe care il va avea masina, dar ceva imi spune ca va fi unul piperat.
2 comentarii
Masina zburatoare reprezinta viitorul in materie de transport urban avand in vedere dificultatile pe care le intampinam acum in traficul supraaglomerat cred va fi primita foarte bine de publicul larg.
Asa e, ai dreptate!
Comentariile sunt inchise.