Acasa Tehnologie Prima platformă online de recrutare de muncitori străini pe bază de video

Prima platformă online de recrutare de muncitori străini pe bază de video

by Dragos Schiopu

Explicație foto: Interviurile online ușurează muncă recrutorilor și oferă o imagine mai exactă asupra candidatului

Zilnic tot mai mulți antreprenori și companii se plâng de lipsa candidaților pentru posturile vacante. Iar singura rezolvare pentru această situație pare a fi aducerea de muncitori străini, în principal asiatici. Au mai scris și alții pe larg despre acest subiect. Și pentru că tot sunt pasionat de inovație și tehnologie, am găsit și singura platformă online de recrutare a muncitorilor străini. Un fel de LinkedIn, dar pentru meseriași, care au și probe video postate pe fiecare profil.

Ce implică angajarea de muncitori străini

Hai să intrăm mai mult in subiect să vedem despre ce este vorba. Angajarea de muncitori străini are următoarele costuri pentru angajator: salariu, bonuri de masă și cazare, la care se mai adaugă niște costuri legate de documentația necesară aducerii oamenilor în țară, noi am găsit 1809 lei. Salariul ar trebui să fie undeva la nivelul pieței, iar cazarea să fie decentă, să aibă oamenii căldură, electricitate, baie, bucătărie.

Ce oferă în plus un muncitor străin față de unul român?

În primul rând stabilitate. Dacă au parte de un mediu de lucru bun și li se respectă contractul, aceștia nu pleacă la alt angajator.

Apoi îți oferă predictibilitate: când știi sigur că te bazezi pe o echipă de 10-15 muncitori în construcții, de exemplu, atunci știi și câte lucrări poți lua, țin cât timp le poți onora și tot așa. Rezultă clienți mulțumiți și recomandări care pot aduce noi lucrări.

Muncitorii străini au o productivitate mai mare. Nu o să afli niciodată de la ei ce s-a întâmplat în ultimul episod din telenovela la modă, sau ce au făcut vecinii lor seara trecută, sau ce reduceri urmează să bage la magazin. Nu beau 5 cafele pe zi și nici nu fumează un pachet de țigări, iar de alcool în timpul serviciului nici nu se pune problema. Sunt dispuși să lucreze și peste program și nu-i deranjează să țină locul colegilor români în timpul sărbătorilor religioase ortodoxe de care nu țin seama.

De unde și cum aducem muncitorii străini în țară?

Cel mai important este cu ce agenție de recrutare lucrezi pentru a aduce acești oameni în țară. Cum spuneam mai sus am găsit și singura platformă online de recrutare de muncitori asiatici pe bază de video cu probă de lucru. Este vorba despre www.onestaff.ro. Mă atrage la ei transparența cu care își prezintă serviciile, costurile și argumentele pro și contra pentru angajarea de asiatici. Dar cel mai mult mă atrage prezentarea candidaților, online cu proba de lucru video. Ceea ce n-am mai văzut până acum. Practic eu daca doresc să angajez un sudor, mă uit la toate pofilele de sudori și îl aleg pe cel al cărui video se potrivește cu activitatea mea. Îl selectez, agenția îmi aranjează și un interviu online. Dacă mă convinge candidatul și la interviu, tot agenția se ocupă și de întocmirea actelor aducerii lui în țară, pentru 1809 lei. De asemenea agenția îmi dă acces la clienții săi pentru a-i întreba cum a decurs colaborarea, și se implică și în integrarea lor la noul loc de muncă. Chiar i-am verificat discutând cu câțiva clienți și am primit numai referințe bune.

Sunt multe agenții însă de care oricine trebuie să se ferească. Cei care îți propun niște liste de muncitori în Excel, cu niște CV-uri care pot fi falsificate foarte ușor și care foarte rar au si video-uri cu probe de lucru de calitate. Sau, cei care nu percep nici măcar costul actelor, dar ar face orice să obțină un permis de muncă în numele firmei tale. Sau, cei care îți promit oameni buni la salarii de mizerie 2 -3 – 4 sute de dolari /euro pe lună. Oamenii aduși de astfel de agenții sunt cei care vin în România doar pentru a putea fugi apoi în Uniunea Europeană.

Când alegi o agenție de recrutare caută referințe și verifică-i activitatea și prezența online, încearcă să vorbești cu câțiva dintre clienții săi, cere opinii despre ei pe grupurile de antreprenori.

Riscuri legate de aducerea muncitorilor străini

Aducerea de muncitori străini de calitate implică unele costuri cu actele, cazarea și timpul de așteptare pentru sosirea acestora în țară. În momentul în care nu faci cum trebuie și cu atenție selecția acestora, sau lucrezi cu agenții de recrutare care sunt interesate doar de câștigul propriu, riști să pierzi timp și bani. Tehnologia rezolvă multe probleme și oferă acces rapid la informație. Platforma prezentată mai sus oferă toate garanțiile și informațiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie în acest sens.

s-ar putea sa-ti placa