Acasa Diverse Posibilitatea de a discuta cu delfinii

Posibilitatea de a discuta cu delfinii

by Dragos Schiopu

Delfinii sunt considerati ca fac parte din cele mai inteligente specii de animale prezente pana acum pe planeta noastra, insa niciodata nu s-a stiut exact pana unde poate duce inteligenta acestora. De aceea, niste oameni de stiinta incearca sa faca ceva uimitor, mai exact, prin Wild Dolphin Project (WDP) doresc sa realizeze un soft care va fi capabil sa traduca sunetele delfinilor in limbajul nostru.

Dolphin2In august 2013, directoarea de la WDP a inotat in Caraibe purtand asupra ei un prototip care ar trebui sa traduca ceea ce spun delfinii, acesta fiind denumit in prima instanta Cetacean Hearing and Telemetry (CHAT). Dupa ce a fost analizat, se para ca unul dintre fluierele delfinilor a fost tradus ca si cuvantul „Sargassum”, acestea fiind un tip de alge marine.

Chiar daca oamenii comunica de ceva timp cu delfinii la un nivel de semne, acestia probabil au si capacitatea de a raspunde inapoi persoanelor, trecand peste a realiza doar comenzile pe care le-au invatat de la instructorii lor.

Fluierul CHAT nu este unul care poate fi tradus in limbajul uman direct, ci la inceput trebuie sa inteleaga mult mai bine delfinii, acest lucru este datorat de faptul ca delfinii pot realiza sunete la frecvente la care urechea umana nu va putea ajunge niciodata.

Dupa experiment, echipa care se ocupa de proiect au inceput sa atribuie o serie de fluieraturi pentru mai multe lucruri si actiuni, un asemenea cuvand fiind chiar Sargassum, urmand ca mai apoi sa invete delfinii sa reproduca acele sunete dupa ce au vazut lucrurile atribuite.

Desi testul a fost realizat anul trecut, pana in acest moment s-au mai facut si alte progrese din punct de vedere al algoritmului folosit, unul fiind cel prin care doresc sa afle ce semnifica sunetele pe care le au delfinii intre ei.

Daca programul acesta va reusi, comunicarea om-delfin nu va arata chiar asa cum ne imaginam. Ambele limbaje vor avea nevoie de o traducere, urmand doar ca mai apoi acestea sa fie comunicate. Asa ca, cei de la WDP isi vor prezenta proiectul in luna mai la o conferinta specifica de la Florenta, Italia.

s-ar putea sa-ti placa