Acasa Tehnologie Parrot Flower Power, doctorul plantelor tale

Parrot Flower Power, doctorul plantelor tale

by Dragos Schiopu

Parrot Flower Power este o jucarie deosebit de interesanta care te ajuta la o monitorizare mult mai precisa a plantelor tale. Este un mic instrument dotat cu cativa senzori care se monteaza in ghiveci si care aduna date despre cantitatea de lumina pe care o primeste floarea ta, temperatura, umiditatea solului sau chiar si prezenta ingrasamintelor din sol.

Dispozitivul functioneaza momentan doar cu device-urile de la Apple si l-am primit impreuna cu o tableta iPad Mini in teste de la Orange.

Inca de la inceput le-am spus ca am bagat in mormant (ca in pamant erau deja) vreo 5 craciunite si ca cea pe care voi monta aparatul nu o duce prea bine si sper ca pana la finalul testarii sa nu moara de tot. Restul plantelor mele o duc bine sau foarte bine, dar cand vine vorba de craciunita, nu reusesc deloc sa o fac sa reziste mai mult de o luna sau doua.

Ca sa intelegeti si mai bine contextul, citisem pe internet ca nu e bine sa stea pe balcon, ca nu are voie sa stea in curent si ca are nevoie de lumina si caldura si ca multa apa ii dauneaza. Si ca trebuie sa stea si departe de calorifer. Si cu toate aceste indicatii, planta nu o ducea deloc bine.

Dupa primele doua zile de utilizat Parrot Flower Power, aveam deja 2 alerte, ca trebuie mai multa lumina si ingrasamant. Faptul ca citisem pe net ca planta nu trebuie sa stea in curent a dus la decizia de a o tine departe de geam, gandindu-ma ca ziua este indeajuns de multa lumina in camera. Dupa ce am verificat parametrii si dupa inca 2 zile de monitorizare, am decis ca sta foarte bine la geam, pentru ca temperatura din camera nu scade asa mult in zona respectiva noaptea si planta are mult mai multa lumina, din pacate tot insuficienta insa, dupa indicatorii de pe tableta.

E si prima oara cand m-am dus sa cumpar fertilizator pentru plante. Pana acum, daca plantele o duceau bine, nu am dat niciodata atentie acestui aspect.

Scurta prezentare

Pachetul in care vine dispozitivul arata ca un mic ghiveci in care este infipt dispozitivul si cu o carticica mica ce contine instructiunile de folosire.

Dispozitivul: 

  • colecteaza si raporteaza informatii legate de umiditatea solului, temperatura, luminozitate si ingrasamantul din sol;
  • este rezistent la apa si poate fi montat si in exterior fara probleme;
  • se foloseste impreuna cu o aplicatie disponibila pe iPhone 4S sau o versiune mai recenta, iPad 3 sau o versiune mai recenta, iPAD Mini 1 si 2, dar si pe iPod Touch 5;
  • aplicatia in sine are o baza de date cu peste 6000 de plante;
  • are o autonomie de 6 luni, cu o singura baterie de tip AAA;
  • poate fi cumparat si din Romania, de la Orange, la pretul de 59 de euro.

20140212_212006

Dispozitivul arata ca doua ramurele si o zona formata din doua tije care se infige in pamant. Pe una din ramuri, cea scurta, se introduce bateria, iar cealalta are dispus in partea superioara senzorul de lumina si un led verde care indica functionalitatea dispozitivului atunci cand este alimentat prima oara.

flower_power_parrot

Imediat dupa instalarea bateriei si punerea lui in pamant, urmeaza partea de configurare a softului de pe tableta si sincronizarea prin bluetooth cu dispozitivul.

Este necesar sa alegeti exact planta la care este montat dispozitivul, pentru a beneficia de date concrete legate de ingrijirea ei.

craciunita_evolutie

Desi poza de mai sus nu arata imbunatatiri semnificative, e clar ca planta o duce mai bine dacat in starea initiala si va spun ca fara acest dispozitiv, probabil planta nu ar mai fi existat deloc in cele doua saptamani, dupa cum evoluau lucrurile inainte de monitorizare. Chiar mi-am asumat un risc cand am ales aceasta planta, stiind ca s-ar putea ca lucrurile sa mearga rau.

Software-ul

Dupa instalare, tableta se leaga la dispozitiv, se selecteaza planta care este in ghiveci si incepe monitorizarea, atat in timp real, cat si afisand un istoric al datelor deja colectate despre planta.

Exista o sincronizare intre datele de pe tableta si serverul celor de la Parrot, dupa care se primesc instructiunile de ingrijire a plantei.

Mai jos aveti cateva printscreen-uri din aplicatie, facute atat la inceputul monitorizarii plantei, cat si pe parcurs.

Pro

Imi place ideea de a monitoriza plantele si de a avea mai multe informatii despre ceea ce le este necesar: lumina, apa, ingrasamant.

Aplicatia se foloseste destul de simplu, este usor de gasit o planta chiar si dupa denumirea ei populara, eu am cautat initial dupa denumirea stiintifica a ei, gandindu-ma ca nu o sa stie softul denumirea de „Craciunita” dar se pare ca o stia.

Autonomia mare a bateriei este un plus, dar asa cum o sa vedeti si la parerile contra, as fi preferat o legatura wireless cu autonomie mai mica.

Contra

In primul rand, faptul ca eu nu folosesc produsele Apple ma impiedica sa cumpar acest dispozitiv. Asta e unul din lucrurile care ma deranjeaza cel mai tare la el.

In al doilea rand, nu mi-a placut sa ma duc de 2-3 ori pe zi sa sincronizez datele cu tableta. E drept ca eram si foarte entuziasmat de jucarie si ma duceam foarte des sa vad daca „planta” mai zice ceva, dar as fi preferat sa existe posibilitatea de conexiune wireless si sa pot vedea toate aceste date pe computerul personal, chiar si atunci cand sunt la birou sau plecat in vacanta. Stiu ca asta ar fi insemnat un consum mult mai mare de energie, dar nu ma deranjeaza daca este legat la un alimentator un astfel de dispozitiv daca stiu ca am datele in timp real, fara sa stau la jumatate de metru de planta.

Concluzii

Desi pretul poate parea ridicat, mai ales daca ai 10-20 de plante, eu zic ca isi merita pretul in varianta in care iei doar unul si il folosesti pentru a monitoriza in anumite perioade plantele care nu par sa o duca atat de bine. Eu unul l-as cumpara chiar si maine daca ar exista si varianta aplicatiei pentru Android. Oricum, am inteles ca este in lucru versiunea pentru Android.

Poate fi un cadou excelent pentru cineva care detine multe plante si are cat de cat o legatura si cu tehnologia. Cred ca te poate ajuta extraordinar de mult in ingrijirea plantelor.

Un alt lucru pe care l-am inteles folosind acest dispozitiv a fost legat de importanta monitorizarii sanatatii, fie ca e vorba de o planta, fie ca e vorba de corpul uman. Instrumentele de monitorizare te fac constient de anumite probleme pe care nici nu le banuiai inainte, cum ar fi in cazul de mai sus lumina si fertilizantii din sol.

Parrot Flower Power poate fi achizitionat de la Orange la pretul de 59 de euro.

Daca aveti si alte intrebari sau nelamuriri legate de acest dispozitiv, lasati-le in comentarii si va vom raspunde la ele in cel mai scurt timp posibil.

s-ar putea sa-ti placa