Cu totii ne dorim pe dispozitivele noastre inteligente baterii cat mai performante si cu o capacitate marita, dar de cele mai multe ori nu luam in calcul un lucru care ar trebui sa fie primar in legatura cu incarcarea acestora.
Chiar daca ultimele dispozitive mobile sunt foarte spectaculoase, avem ecrane tot mai mari, rezolutii si mai mari, procesari instante si multe alte lucruri care determina de cele mai multe ori terminarea mai rapida a bateriei.
Asa ca, marii producatori de telefoane mobile incearca in mod constant sa reduca pe cat posibil dimensiunea acumulatorilor special pentru a face intreg dispozitivul mult mai usor, prin acest lucru acestia inghesuie pe o suprafata mica foarte multi miliamperi. Totusi este un lucru care trebuie remarcat aici, pana sa incarcam o baterie cu un numar foarte mare de miliamperi s-ar putea sa ne ia o vesnicie deoarece prin portul microUSB trece o suma fixa de curent, facand din acest lucru o treaba foarte neplacuta,
Sa luam un exemplu pozitiv, cei de la Amazon ofera tablete sau alte dispozitive cu baterii foarte bune, dar mai au un lucru exceptional in gama lor, acestia ofera incarcatoare cu o putere ridicata special pentru a reduce din timpul necesar unei incarcari complete.
Revenind la telefoanele noastre clasice pot remarca un lucru, mi s-a intamplat sa testez mai multe dispozitive care ramaneau la aceeasi valoare a bateriei in momentul in care testam cateva lucruri, am ramas destul de surprins. Inseamna ca ar trebui sa las telefonul in standby pentru a se incarca complet, ceea ce pentru mine ar insemna o vesnicie. Aici este un mare semn ca majoritatea incarcatoarelor de pe piata sunt depasite.
Totodata, chiar daca incercam sa cumparam noi alte dispozitive de incarcat s-ar putea sa avem probleme, ultimele generatii de telefoane recunosc tipul de incarcator, asa ca, mai devreme sau mai tarziu vom primi o notificare cum ca respectivul incarcator nu se poate asocia cu telefonul.
Avem totusi si o veste buna din acest punct de vedere, USB 3.0 ofera acum o usurare, acesta a ridicat plafonul de putere de la 500 miliamperi pe ora la mai bine de peste 800, dar ceea ce este cel mai interesant, o noua versiune de incarcare rapida dezvoltata de Qualcomm s-ar putea sa permita incarcarea cu pana la 75 la suta mai repede decat ceea ce avem noi pana in acest moment.
Este de remarcat un lucru, aceasta tehnologie poate fi pusa in aplicare in curand. Deja acest suport de incarcare rapida este prezent in domeniul high-end de pe mai bine de 70 de telefoane, acestea au abia versiunea 1.0, deci, mai avem ceva pana vor aparea telefoane cu versiunea 2.0 care permite acest lucru, cel mai probabil ne vom obsinui cu acest standard peste un an.
Momentan incarcarea rapida 2.0 este printre singurele optiuni de a transmite mai multa energie electrica prin microUSB.
Ramane totusi de vazut pana cand acest suport va fi prezent pe foarte multe dispozitive, pentru mine si acest lucru reprezinta un avantaj, o incarcare rapida, cu tehnologia de fata nu ar trebui sa dureze mai mult de 15 sau 20 de minute la o baterie cu foarte multi miliamperi.