Acasa Diverse O istorie a sistemelor de operare mobile

O istorie a sistemelor de operare mobile

by Dragos Schiopu

all-os

Sistemele de operare mobile au un rol foarte important în viaţa de astăzi, iar majoritatea lor se bazează pe Linux, astfel există o compatibilitate privind aplicaţiile. Aceste sisteme de operare au apărut odata cu avansul tehnologic şi mai ales cu evoluţia procesoarelor şi memoriilor RAM care au permis tot mai multe procese şi multitasking.

symbian

Symbian a fost primul sistem de operare mobil, sistem de operare care a utilizat aceaşi interfaţă ani la rând apoi au urmat şi alte sisteme mult mai rapide ce au ştiut să se adapteze vremurilor precum Android sau iOS.

Sistemele de operare au avut un impact foarte mare asupra pieţei telefoanelor mobile, denumite smartphone-uri. Acestea au acaparat piaţa în detrimentul telefoanelor clasice. Avantajele sunt posibilitatea rulării mai multor aplicaţii simultan (multitasking), viteza de lucru mai mare, o multitudine de programe însă marele dezavantaj este securitatea.

Practic sistemul de operare reprezintă un asamblu de programe şi drivere ce fac legătura între software şi hardware. Performanţa sistemelor de operare depinde atât de kerne-ul lor cât şi de optimizarea lor. În timp ce unele sisteme de operare rulează foarte bine cu doar 256 MB de RAM şi procesor mic de doar 1 Ghz, altele necesită un minim de 512 MB de RAM şi procesor mai nou (cel puţin dual core) pentru a nu avea lag în meniu.

Symbian a fost cel mai popular sistem de operare până la apariţia iOS-ului şi al Android-uli. Acest sistem de operare a fost realizat prin colaborarea a patru companii printre care Nokia, Ericsson, Motorola şi Psion.

Nokia_9200

Primul telefon cu Symbian a fost Ericsson R380 lansat în anul 2000 şi care rula Symbian 5.1, însă nu se putea instala alte aplicaţii pe el. Din această cauză Nokia 9200 devine primul telefon care rulează un Symbian ce putea fi folosit cu adevărat, fiind lansat în 2002 şi utilizând Symbian OS 6 lansat în 2001.

Evoluând de la an la an, Symbian ajunge la versiunea 9.x, cea mai de succes distribuţie a popularului sistem de operare. În 2005 Symbian devine un sistem mai sigur, aplicaţiile necesitând semnătură digitală.

Symbian OS 9.2 cunoscut sub numele de S60V3 a avut un succes destul de mare, mai ales prin terminalul Nokia N95, un telefon de top la data lansării.

Odată cu Symbian 9.4 sau mai simplu S60V5 Nokia se impune cu telefoanele touchscreen. Ultima versiune la care a ajuns acest sistem de operare este Symbian^3 care se transformă în Anna apoi în Belle, Nokia renunţând la brandul Symbian. Aceasta ultimă versiune deschide aplicaţiile cu 75% mai repede şi îmbunătăţeşte controlul memoriei.

Symbian a murit odată cu apariţia iOS şi mai ales a Android-ului. Lipsa suportului pentru procesoarele de generaţie mai nouă, dar şi lipsa unui suport software real au dus la dispariţia acestui sistem de operare.

Android_name

HTC DreamAndroid este cel mai popular sistem de operare mobil acaparând treptat piaţa smartphone-urilor. În primă fază, acest sistem de operare a fost sub licenţă Apache, dar din 21 octombrie 2008 Google a deschis întregul cod sursă fiind disponibil ca Open Source. Imediat, pe 22 octombrie se lansează şi primul device cu Andorid, HTC Dream (cunoscut sub numele de T-Mobile G1) ce rula Android 1.0.  Această versiune a fost o poartă a Android-ului în lupa cu Symbian şi iOS, luptă care părea a fi   câştigată încă de la început.

Succesul Android a venit însă cu versiunea 2.0 denumită Eclair. Principalele schimbări aduse au fost la interfaţa grafică, căpătând un aspect modern şi dezvoltat în anul 2009. Saltul de la versiunea 1.6 direct la versiunea 2.0 a fost posibil datorită modificărilor majore aduse sistemului de operare. Un impact puternic asupra pieţei l-a avut Android 2.3.7 Gingerbread dezvoltat din 2010 până în 2011. Odata cu Android 2.1(Eclair), 2.2(Froyo) şi în cele din urmă 2.3 Gingerbread, Google a acaparat piată device-urilor singurul competitor rămas fiind Apple cu iOS, Symbian-ul fiind depăşit din toate punctele de vedere.

După o creştere continuă, Google a avut parte de cel mai mare insucces cu Andoird 3.0, versiunea care nu a fost adoptată de nici un producător. De fapt, nici măcar un device nu a cunoscut această versiune.

SGS2 Android ICS 4.0Cea mai impunătoare versiune de Android este 4, apărută la sfarşitul lui 2011 fiind lansată destul de devreme din cauza dezamăgirii lui Android 3.0. O versiune foarte populară şi foarte utilizată pe smartphone-urile din ziua de astăzi este 4.2.2 (Jelly Bean) care are o interfaţă grafică foarte reuşită. Această versiune este regăsită pe majoritatea telefoanelor noi fiind foarte stabilă şi rapidă, însă nouave versiune 4.4 KitKat promite o performanţă şi mai mare cu acelaşi hardware.

Aplicaţiile Android sunt bazate pe Java şi se pot instala din Google Play. Numeroase aplicaţii folosesc însă o multitudine din datele utilizatorilor, astfel Android a devenit treptat o ţinctă a hacker-ilor şi nu numai. Android nu este foarte bun când vine vorba de securitate, astfel versiuni de anti-viruşi au apărut încă de la versiunea 2.0 Eclair.

De reţinut este faptul că Android, la fel ca Symbian, este bazat pe nucleu Linux, iar o asemanare între cele două sisteme de operare este posibilitatea de customizare.

iOS 7

iOS este un sistem de operare foarte bine cunoscut datorită la Iphone, în general, însă el este disponibil pe patru categorii de produse şi anume Iphone (smartphone), iPad(tabletă), iPod(MP3 player) şi Apple TV(evident televizor), fiind bazat pe Unix.

iOS este cel mai simplu sistem de operare posibil, interfaţa lui grafică putând fi înţeleasă şi de un copil de 2 ani. Cu timpul iOS a preluat multe funţii din Android, de exemplu bara de notificări sau widget-urile.

Spre deosebire de Android, iOS este disponibil doar pe produsele Apple şi nu suportă flash.

maemo

Maemo 5 a fost un sistem de operare utilizat de Nokia pentru a opri ascendenţa Android-ului, însă nu a avut rezultatele scontate, ba chiar a fost mai inutil decât Symbian-ul. Bazat tot pe Linux, Maemo oferea o interfaţă noua şi era mai stabil decât Symbian, dar lipsa aplicaţiilor a făcut din el un sistem nefolositor. Singurul telefon care a rulat Maemo 5 a fost Nokia N900.

maemo desktop

 

MeeGo

Meego a fost un sistem de operare care a fost implementat doar pe două telefoane, Nokia N950 şi Nokia N9. Este un sistem de operare finlandez care a încercat să salveze Nokia dintr-o cădere liberă, fără paraşută, însă Nokia a decis să renunţe la el pentru Windows Phone. Meego este un sistem de operare din familia Linux bazat pe Unix (având kernel Linux). El poate rula pe platforma X86 sau ARM. Odată ce Nokia a renunţat şi la acest OS, proiectul Meego a murit, însă a luat naştere Sailfish OS şi Tizen.

Nokia N9

 

Sailfish OS

jolla2Sailfish OS este cel mai nou sistem de operare apărut pe piaţă rulând pe device-ul Jolla. Acest sistem de operare este o continuare a lui Meego, însă oferă o interfaţă grafică complet nouă şi inovatoare. Jolla este numit chiar cel mai frumos smartphone, ţinând cont şi de sistemul său de operare. Cel mai mare atuu pe care îl are Sailfish OS este posibilitatea rulării aplicaţiilor Android, astfel noul sistem de operare intră pe piaţă cu o funcţionalitatea reală.

Tizen OS

 

Tizen desktopTizen este un sistem de operare care trebuie să apară în 2014, fiind probabil cel mai inteligent sistem de operare mobil care are mari şanse să detroneze Android-ul. De fapt, este chiar singurul sistem de operare care promite mai mult decât poate să facă Android. Acest sistem de operare va apărea chiar şi pe electrocasnice printre care şi frigidere, astfel Tizen poate cuceri piaţa foarte uşor. Dezvoltat de Intel şi Samsung (în principal) Tizen poate rula aplicaţii de Android fiind conceput tot pe platforma Linux.

Samsung va prezenta la CES 2014 noul său frigider cu sistem de operare Tizen. Impresionant este că frigiderul va avea doar 256 MB de RAM, ceea ce arată că acest sistem de operare va cere foarte puţine resurse pentru a funcţiona, deci este foarte bine optimizat.

Impresionant nu este doar consumul redus de resurse, ci şi interfaţa grafică. Tizen este un sistem de operare bine finisat şi optimizat, având mari şanse să ajungă în top.

Windows Mobile & Windows Phone

Windows Mobile 01Windows Phone este un sistem de operare ce a cunoscut cea mai mare transformare nu numai la nume trecând de la Windows Mobile la Windows Phone, dar şi platforma a fost schimbată complet. Practic acest sistem de operare a fost refăcut complet odata cu versiunea 7.

Windows Mobile a fost construit în jurul kernel-ului Windows CE, iar primul device portabil a fost Pocket PC 2000 lansat in anul 2000. Interfaţa grafică era foarte simplă, însă avea Pocket Word, Excel, Outlook, Internet Explorer şi Windows Media Player.

O primă versiune care a fost implementată de mai mulţi producători a fost Windows Mobile 5 care avea o interfaţa mai prietenoasă.

Ultima versiune de Windows Mobile este 6.1 care este o actualizare minoră a Windows Mobile 6 şi a fost lansată în schimbe strategia şi să creeze un sistem de operare nou, rapid şi moder, astfel a luat naştere Windows Phone 7. Lansat tocmai în noiembrie 2010 Windows Phone era un sistem de operare nou nouţ,care nu avea nici o legătura cu Windows Mobile şi fiind lipsit de aplicaţii nu a fost primit ca o soluţie reală pentru împotriva Android. În timp ce sistemul de operare de la Google primea facilităţi noi, putea utiliza cele mai noi procesoare şi rezoluţi mari, Windows Phone a rămas în urmă, iar odată cu el şi Nokia, companie care a adoptat acest sistem de operare.

Windows PhoneCeea ce trebuia să fie un pas înainte, Windows Phone 8, s-a dovedit a fi doar un mic update pentru Windows Phone 7. Doar după update-ul la GDR3 Windows Phone 8 poate suporta procesoare multi-core, rezoluţi mai mari şi implicit display-uri mai mari, mai mult RAM, etc.

Încercând să acapareze piaţă, Microsoft a reuşit doar să nu dispară definitiv cu acest sistem de operare. Actualizările foarte rare au făcut ca Windows Phone să piardă bătălia cu celelalte sisteme de operare.

Ubuntu

Ubuntu OS este poate cel mai strălucit sistem de operare mobil, deoarece Canonical încearcă să realizeze ceea ce Microsoft nu a putut, unificarea smartphone-urilor, tabletelor şi a PC-urilor sub un singur sistem de operare. Ubuntu OS va apărea pe device-urile mobile abia în 2014, fiind un sistem de operare bazat pe, evident, Linux.

Firefox OS

Firefox OS sau Boot to Gecko (B2G) este un sistem de operare dezvoltat de Mozilla ce are ca nucleu Linux. Este un sistem de operare complet ce poate rula aplicaţii HTML5, JavaScript fiind un concurent pentru Android, iOS (în principal), dar poate pune probleme şi restul sistemelor de operare mobile deoarece Firefox OS poate rula pe device-uri cu specificaţii foarte mici. Primul telefon cu Firefox OS a fost ZTE Open lansat în data de 2 iulie 2013. Dacă aruncăm o mică privire la ZTE Open putem observa un procesor ARM Cortex A5 şi 256 MB de RAM sugerând că sistemul de operare dezvoltat de Mozilla este foarte bine optimizat pentru a rula pe device-uri cu specificaţii modeste. De altfel, Firefox OS vrea să atace piaţa low-end.

În concluzie piaţa sistemelor de operare mobile a evoluat odată cu puternicul avans tehnologic din partea procesoarelor. În timp ce acum 4-5 ani erau la putere telefoanele bazate pe platforma Java, astăzi situaţia s-a schimbat foarte mult. Sistemel bazate pe kernel-ul Linux domină piaţa, însă aplicaţiile utilizează tot platforma Java, deoarece Java poate rula pe orice sistem de operare oferind o compatibilitate când vine vormba de aceeaşi aplicaţie pe mai multe sisteme de operare.

În prezent piaţa este dominată de Android, însă nimeni nu poate preciza cu exactite cine va fi liderul peste 2 ani. Tendinţele se schimbă, piaţa evoluează, iar marii producători trebuie să vândă. Hardware-ul are o limită, pe când din punct de vedere software se pot face modificări la interfată grafică, etc. doar pentru a veni cu ceva nou, deci, cu ceva ce se poate vinde. Când limita procesoarelor va fi atinsă, marii producători se vor axa pe altceva, cum ar fi bateriile. Nu degeaba componentele hardware nu evolueaza toate la fel. Daca toate ar evolua în acelaşi timp, limita s-ar atinge foarte repede şi când avem un telefon de top de ce să il mai schimbăm când producătorii nu mai pot crea ceva nou.

Software-ul va fi mereu o unealtă cu posibilităţi nenumărate, ceea ce îl clasează peste componenta hardware. Practic, nu putem avea hardware fără software şi invers, dar marea bătălie a sistemelor de operare se dă pe optimizarea lor. Aici putem vedea cum un sistem de oparare aparent bun (Simbyan), dar neoptimizat nu a mai putut face faţă unu sistem de operare precum Android-ul.

s-ar putea sa-ti placa