De-a lungul timpului, foarte multi oameni au vazut un conflict intre religie si tehnologie. Inca mai exista, chiar si in Romania, religii care interzic televizorul sau alte dispozitive. Tehnologia nu a fost niciodata buna sau rea, doar modul in care este folosita poate fi unul rau sau bun. In fond, oamenii decid scopurile in care va fi folosita.
Da, stim ca o bomba atomica poate provoca mult rau, dar pe de alta parte, centralele atomice moderne ne furnizeaza energie electrica la un pret cat mai mic. Tot cu ajutorul progresului tehnologic, am reusit sa facem centralele acestea din ce in ce mai sigure; ce s-a intamplat in Japonia s-a intamplat tot la o centrala mai veche, care probabil ar fi trebuit inchisa cu mult inainte de dezastru.
E pur si simplu alegerea fiecaruia daca pe tableta alege sa isi instaleze aplicatii prin care sa poata accesa usor Biblia sau alte carti crestine, sau isi instaleaza aplicatii care sa il determine sa fie un om mai rau. Ce rost are sa cari cu tine Biblia, plus cateva carti crestine, cand le poti avea pe toate pe o tableta. Sper, de asemenea, ca pe aceeasi tableta sa nu ai instalate si scheme de constructie a bombelor, pentru ca fanatismul religios nu aduce nici el nimic bun pe lumea aceasta.
Recent aflat intr-o calatorie prin tara, am poposit la o familie de crestini peste noapte. Sotul doamnei care ne-a gazduit era pastor. Folosea tot timpul un iPad atat pentru a face adnotari foarte usor in Biblia electronica de pe tableta, cat si pentru a urmari prelegerile altor pastori din alte colturi ale lumii. Pentru el era un instrument extraordinar oferit de Dumnezeu pentru a intelege si mai bine calea pe care are de mers.
Tot respectivul imi povestea ca fusese in America si locuise o scurta perioada intr-o comunitate de Amish. Spunea ca nu au nici curent electric, dar ca sunt foarte muncitori oamenii respectivi si foarte primitori. Chiar si asa, la carutele cu care circulau, aveau sistem de semnalizare alimentat de la o baterie, atat pentru ca erau obligati de statul american, cat si pentru propria lor siguranta. Deci pana si cei mai aprigi opozanti ai tehnologiei isi dau seama ca totusi e necesara si benefica in acelasi timp.
De partea cealalta a baricadei suntem noi, cei care aproape facem o religie din tehnologie, cei care suntem atat de pasionati din ea, incat ne inchinam la ea ca la un Dumnezeu. Poate ca nu e bine nici asa, dar fiecare e liber sa isi aleaga calea pe care vrea sa o urmeze. Pentru mine, tehnologia este precum o binecuvantare cereasca, ne imbunatateste viata, ne ajuta sa avem mai mult timp liber (tehnologia nu iti rapeste din timpul liber, daca nu ii permiti asta) si, nu in cele din urma, ne ajuta sa avem un trai mai lung si mai linistit.
Media de viata a crescut in ultimii ani, atat in Romania, cat si pe intreg mapamondul. Chiar daca tehnologia provoaca uneori accidente (de masini, avioane etc.), aduce cu ea si multe lucruri bune.