E marti, deci calatorim din nou in spatiu. Unde ne oprim de data aceasta? Departe, departe de aici, la Soare, steaua fara de care nu ar exista viata pe Pamant. Dupa ce saptamana trecuta am aflat mai multe despre singurul satelit natural al Pamantului, luna, azi propun sa cunoastem cateva lucruri interesante despre Soare.
Dupa cum stim cu totii, soarele este o stea de marime medie, o sfera aproape perfecta cu o diferenta de doar 10 km in diametru intre poli si ecuator. Putem spune ca Soarele este destul de batrand, aceasta avand in jur de 4,6 miliarde de ani.
Soarele este format in proportie de 74% din hidrogen, 24% heliu, in timp ce restul de 2% este ocupat de oxigen, carbon si alte elemente din tabelul periodic. Presupunand ca hidrogenul se va termina(in 5 miliarde de ani, dupa calculele specialistilor) la un moment dat, Soarele va continua sa arda timp de 130 de milioane de ani, consumand heliu, iar mai apoi va incepe sa se hraneasca singur, incepandu-si masa cu Mercur, Venus si Pamant. Practic, Soarele poate inghiti Pamantul, transformandu-se intr-un gigant rosu.
Un lucru interesant este ca odata la aproximativ 11 ani, Soarele isi inverseaza polaritatea, adica polul sud devine polul nord, si viceversa. Te-ai intrebat vreodata cat de cald este pe Soare? Ei bine, afla ca temperatura se ridica la peste 15 milioane de grade Celsius. Canicula?
Daca pe luna o persoana cantarea mult mai putin, pe Soare este exact invers: daca pe Pamant cantaresti 60 kg, pe Soare vei avea nu mai putin de 1680 kg, adica de 28 de ori mai mult. Acest fapt este datorat gravitatiei care este pe Soare.
Avand in vedere ca intre Pamant si Soare este o distanta de 150 de milioane de kilometri, iar viteza luminii este de 300.000 km/secunda, unei raze de soare ii ia 500 de secunde pentru a ajunge pe Pamant, adica aproximativ 8 minute. Pare bizar, nu-i asa? Noi avem impresia ca razele soarelui ajung la noi in cateva clipe, in schimb altul este adevarul.
Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne insusim acest minim bagaj de cunostinte despre Soare, fara de care nu am mai exista. Bucurati-va de Soare!
Comentariile sunt inchise.