M-am gandit ca printre zeci de articole despre smartphone-uri, tablete, jocuri si diferite gadget-uri care se lanseaza zilnic, ar prinde bine sa existe si cateva articole dedicate Universului, acest infinit misterios care ascunde taine greu de imaginat. Asadar, de acum incolo, pe o perioada nedeterminata de timp, in fiecare marti vom putea afla impreuna notiuni interesante despre spatiu, sistemul solar sau alte galaxii. Fiti pregatiti, faceti-va comozi, incepea ,,Martea in spatiu”.
Cate lucruri stiti despre luna? Nu ii dam o prea mare importanta, nu-i asa? O vedem aproape in fiecare noapte, ne bucuram de lumina difuza pe care ne-o ofera, ba chiar unii i-au inchinat doine si poezii, dar cunoastem atat de putine despre ea! Asadar, haideti sa afla mai multe despre singurul satelit natural al Pamantului.
Se pare ca luna are o varsta de peste 4,6 miliarde de ani, fiind cu 50 de milioane de ani mai tanara decat sistemul solar. Are un diametru de 3,475 kilometri, cam de la noi pana in Peninsula Iberica si este la o distanta de aproximativ 385 kilometri fata de Terra. Forta de gravitatie a Lunii este de 6 ori mai mica decat a Pamantului ceea ce inseamna ca daca un om cantareste pe Pamant 82 kg, pe Luna el va cantari 14 kg. Va dati seama ca pe luna nu am avea problema cu kilogramele in plus?
Stiti ca se spune ca luna are o parte intunecata?Ei bine, este doar un mit. In realitate, ambele parti ale Lunii sunt luminate in aceeasi masura de Soare, insa doar o parte a Lunii este vazut de pe Pamant, deoarece perioada de revolutie in jurul Pamantului este identica cu cea de rotatie in jurul axei proprii. ,,Partea intunecata” a fost vazut de ochiul uman doar de pe o nava spatiala.
Un alt lucru interesant este ca pe luna au calcat doar 12 oameni, toti americani. Cu totii stim ca primul om pe luna a fost Neil Armstrong, acesta pasind pe suprafata lunii in 1969 – misiunea Appolo 11. Putini stiu insa ca ultimul om pe luna a fost americanul Gene Cernan, 3 ani mai tarziu, in misiunea Appolo 17. Nimeni nu a mai calcat de atunci pe luna, in schimb NASA planuieste o noua misiune pentru anul 2019.
Luna nu are atmosfera. Ce inseamna asta? Ei bine, nu mare lucru, doar ca aceasta nu este protejata de raze ultraviolete, meteoriti sau explozii solare. Craterele de pe luna nu sunt altceva decat urme lasate de catre asteroizii care au lovit luna in plin. In plus, datorita lipsei atmosferei, niciun sunet nu se poate auzi pe luna. Nu e asa de grav, nu?
Si pe luna au loc cutremure. Acestea sunt cauzate de atractia gravitationala a Pamantului. Cei care au vizitat luna au folosit niste seismografe foarte performante si au ajuns la concluzia ca au loc foarte des cutremure mici, cauzand fisuri si uneori cratere. De asemenea, oamenii de stiinta sunt de parere ca luna are nucleu, la fel ca Pamantul. In alta ordine de idei, putin stiu ca NASA a planuit detonarea unei bombe nucleare pe luna, in timpul razboiului rece. Proiectul a fost secret, acesta fiind cunoscut mai apoi cu numele de ,, Proiectul A119”.
Cam atat despre impozanta luna care ne vegheaza noptile. Nu e chiar atat de simpla precum o credeam, nu-i asa? Am uitat sa mentionez ca ai posibilitatea de a-ti cumpara teren pe luna, in eventualitatea cazului in care o vom coloniza vreodata. Ce ziceti, infiintam statul DigiPedia?
Comentariile sunt inchise.