Nokia nu sta la negociere cand cineva ii foloseste tehnologiile patentate. Mai exact, HTC foloseste tehnologia HAAC dezvoltata de Nokia pentru terminalele sale. Un tribunal din Olanda a decis sa interzica vanzarile HTC One, insa un tribunal din Germania a respins cererea Nokia. La scurt timp si decizia tribunalului din Olanda s-a schimbat. Dar Nokia nu a pierdut definitiv, deoarece un tribunal din Amsterdam a decis ca STMicroelectronics sa plateasca 50.000 de euro pentru fiecare device HTC One produs, suma maxima fiind de un milion de euro.
Tehnologia HAAC (High Amplitude Audio Capture) permite inregistrarea sunetului in zone galagioase, efectul zgomotului de fundal fiind redus. Aceasta tehnologie prezinta un microfon cu doua niveluri diferite de sensibilitate, astfel sunetul este reprodus mult mai clar. Ca sa intelegeti importanta aceste tehnologii, majoritatea smartphone-urilor au probleme cand zgomotul depaseste 110 decibeli, insa tehnologia HAAC de la Nokia nu prezinta probleme cand zgomotul de fundal ajunge la 140 decibeli. Deci, claritatea sunetului este exceptionala. Cea mai recenta tehnologie HAAC este disponibila pe cele mai noi telefoane Nokia Lumia ce ruleaza Windows Phone 8.
Dar care este castigul Nokia din acest patent si de la cine vine? Simplu. Nokia va incasa un milion de euro de la STMicroelectronics. Nu este mult, deoarece milionul castigat asigura pierderile pe parcursul a doua zile.
Sa nu uitam ca atat Nokia cat si HTC se confrunta cu probleme financiare din cauza scaderii semnificative a cotei de piata. Smartphone-urile produse de cele doua companii folosesc cele mai bune materiale, insa Nokia nu foloseste un sistem de operare foarte apreciat, iar HTC nu reuseste sa se impuna pe piata. Desi HTC One este mult mai reusit decat Samsung Galaxy S IV, lipsa de publicitate cat si intarzierea productiei au afectat serios castigurile taiwanezilor.