Acasa Tehnologie Intel Ivy Bridge si noii tranzistori 3D

Intel Ivy Bridge si noii tranzistori 3D

by Dragos Schiopu

Daca nu esti un impatimit in electronica nu prea ai de unde sa sti ce e ala un tranzistor si cam ce face el si pe unde e. Dar pot sa va spun ca tranzistorul este baza pentru orice este electronic. Un fel de celula in corpul uman.

La 50 de ani de la inventarea tranzistorului bidimensional din siciliu, cel care este peste tot in jurul nostru, Intel marcheaza acest moment cu intrarea in productie a unor noi tranzistori in 3D. El este numit Tri-Gate si va fi incorporat in noul procesor Ivy Bridge. Noile transistoare 3D din Ivy bridge vor avea doar 22 de nanometrii. Un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru.

Cu noile tranzistoare pe 22 de nm va creste puterea de calcul cu pana la 37% si consumul de energie va scadea sub jumatate fata de versiunea anterioara Sandy Bridge pe 32 nm , deci ne vom astepta la un progres stiintific urias , putere de calcul mult mai mare in timp ce dimensiunile produselor vor scadea considerabil

Yvy Bridge va suporta PCI Express 3.0 si grafic va avea DirectX 11 si Open CL 1.1. Cu noile procesoare Intel vrea sa creasca cu 30% performanta grafica GPU si cu 20% puterea de calcul CPU.

Se asteapta ca noile procesoare sa atinga rafturile pe la sfarsitul acestui an.

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

Petre Danutz 09-05-2011 - 18:50

tehnologie pe 22 nm anu asta??? eu credeam ca prin ianuarie 2012 vor fi lansate procesoarele astea. avand in vedere ca vor beneficia de tehnologia pe 22nm ( teoretic!!!) ar trebui sa fie mai ieftine decat cele pe 32 nm ( am comparat preturile procesoarelor de 45 nm i5 si cele de 32 nm i5 => pret mai mic i5 pe 32 nm) Parca vezi ka o sa fie aceeasi problema ca la sandy bridge :)):)) Dupa o luna isi da seama intel ca tre sa skimbe procesoarele ca au nustu ce probleme daca ai mai mult de 2 hdd,,,,etc……….daca apar anu asta as renunta la zambezi pt ivy……dar pt ca e intel lasam zambezi kai mai ieftin. cika un zambezi cu 8 nuclee e egal cu un i7 2600k ( din ce am citit pe net… ka nu se stie sigur). avand in vedere ca amd practica preturi ”agresive” ramanem la zambezi.
App aud akuma 3d peste tot :)))) s-au gandit si intel sa bage tranzistor 3d :)))) wow.
Tehnologie e interesanta…….akuma mai tre inlociut doar siliciu ala care e folosit de secole ( asta se va intampla in 2015 – din ce spune intel –- cand nu se stie sigur daca se va mai pastra legea lui moore)

Comentariile sunt inchise.