Potrivit unui studiu se afirma ca tehnologia 5G va putea mari productivitatea, astfel contribuind cu circa 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global, cel mult pana in anul 2030. Prin urmare modul de functionare al multor sectoare economice se va transforma datorita acestei tehnologii 5G, cu precadere ca aceasta va duce la eficienta si productivitatea acestor sectoare.
La aceata eficienta mai trebuie sa adaugam si serviciile pentru consumatori si de asemenea sa nu uitam de competentele angajatilor, care pana in anul 2030 va contribui la PIB-ul global cu aproximativ 1,3 trilioane de dolari, daca se va tine cont si se va aplica aceasta tehnologie 5G in orice tip de domeniu. Toate aceste aspecte sunt dovedite in studiul PwC “The global economic impact of 5G. Powering your tomorrow”.
Tot in acest raport se subliniaza faptul ca fiecare corporatie si organizatie va avea nevoie de un plan pentru a putea fi posibila implementarea tehnologiei 5G in urmatorii 5 ani, astfel incat oportunitatile sa se dezvolte. De asemenea trebuie luate in calcul si schimbarile la nivelul noilor reglementari, avand in vedere siguranta in ceea ce inseamna utilizarea tehnologiei.
Prin urmare se preconizeaza ca cel mai mare procent de crestere a PIB-ului global se va inregistra in America de Nord, fiind urmata de Asia si Oceania, ca mai apoi sa urmeze Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). La o scara ceva mai mica predictiile sunt putin mai schimbate, mai exact SUA si Australia sunt cele care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma tehnologiei 5G in cazul serviciilor financiare, ca mai apoi sa fie urmate de catre China si Germania in industriile prelucratoare.
Si tot aici trebuie sa amintim de faptul ca mai mult de jumatate din impactul economic la scara globala al acestei tehnologii 5G va fi generat de acele schimbari provenite din sectorul de sanatate si asistenta sociala. Astfel incat in urma pandemiei de COVID-19 multe lucruri s-au schimbat , iar aplicatiile 5G sunt binevenite atat in cazul monitorizarii, cat si in cazul consultatiilor de la distanta, acest lucru ducand la automatizare si implicit la costuri cu mult mai reduse.
Ba mai mult decat atat mai sunt si ale industrii care vor beneficia de pe urma utilizarii tehnologiei 5G, iar printre acestea amintim de: utilitati, media si divertisment, productia, dar si serviciile financiare. In cazul utilitatilor prin intermediul aplicatiilor SMART se va observa o reducere si in acelasi timp o economisire a energiei, dar si o mai buna gestionare a deseurilor si a pierderilor de apa.
Cat despre media si divertisment poate ca nu mai este cazul sa spunem ca acestea aplicatii inteligente includ jocurile online, muzica, ba chiar televiziunea online si implicit publicitatea in timp real toate acestea ducand la o imbunatatire a experientelor pe care clientii le au. Cat despre productia si serviciile financiare vor fi prezente pe piata atat aplicatii pentru monitorizarea si reducerea defectelor din fabrica, dar si aplicatii pentru reducerea fraudei si de imbunatatire a experientelor clientilor.
(via Revista Biz)