Încet, dar sigur, conceptul de smart home este tot mai des întâlnit în casele românilor, soluțiile inteligente nemaifiind ceva de domeniul științifico-fantastic. Dacă ai în plan să-ți transformi casa într-una inteligentă, mai mult ca sigur vei avea nevoie de huburi inteligente, o soluție relativ ieftină pentru a-ți tranforma casa într-una cu adevărat “smart”.
Huburi inteligente – atunci când faci ordine în “haosul” tehnologic
În prezent, progresele tehnologice ne permit să controlăm, direct de pe telefonul mobil, întreaga aparatură electrică din casă, de la banalele becuri, la încuietori, camere de supraveghere, electrocasnice, până la reglarea temperaturii apei. Practic, aproape orice dispozitiv electric poate fi astăzi controlat cu o simplă apăsare de buton.
Sună simplu, nu? Nu e chiar așa.
Se întâmplă foarte des să ai în casă dispozitive de la producători diferiți. Evident, vei dori să le controlezi pe toate într-o singură aplicație. Hubul inteligent îți permite să faci asta cu o investiție minimă.
Ce e mai exact un hub inteligent și cum funcționează
Oricine are probleme cu aplicațiile separate pentru a controla aparatele din casa, va aprecia avantajele oferite de aceste huburi inteligente. De regulă, hubul inteligent pot avea mai multe forme, însă ele sunt practic niște “cutii”, uneori însoțite și de o telecomandă.
Practic, un hub inteligent preia semnalul de la toate dispozitivele compatibile din casă și îl “centralizează”. Utilizatorul se conectează apoi la hub cu ajutorul telefonului (modelele care au WiFi) sau cu ajutorul telecomenzii și controlează cu ușurință toate dispozitivele: o soluție simplă și elegantă pentru a scăpa de multitudinea de telecomenzi (aer condiționat, televizor, sistem audio, etc.). Mai mult, hubul inteligent poate controla prizele, întrerupătoarele, climatizarea sau chiar draperiile smart.
Cum alegem un hub inteligent
În prezent, există pe piață mai multe modele de huburi inteligente, iar alegerea celui potrivit pentru casa ta poate să-ți dea bătaie de cap. Cel mai indicat ar fi să discuți cu un consultant înainte să iei decizia, însă îți prezentăm în continuare câteva dintre caracteristicile de care trebuie să ții cont.
Există pe piață huburi care suportă peste 8.000 de echipamente electronice echipate cu IR (Infraroșu). Acestea sunt predefinte, iar configurarea este extrem de simplă. De exemplu, poți conecta un televizor Samsung, un aparat de aer condițional Electrolux și un sistem audio Sony în doar câteva minute.
Unele huburi au conectivitate crescută, centralizând dispozitivele care “comunică” pe frecvențele 433 Mhz și 315 Mhz. Practic, acestea sunt niște echipamente care convertesc semnalul în WiFi, pentru a facilita comunicarea cu utilizatorul.
Totodată, există huburi inteligente compatibile cu protocolul ZigBee, compatibil cu întrerupatoarele smart.
Smart home, fără să schimbi toată aparatura din casă
Categoriile de produse automatizate, pe care utilizatorii le pot controla printr-o simplă apăsare de buton, cresc de la an la an. Cum automatizarea completă la un preț decent este destul de departe, soluția acestor huburi inteligente este prietenoasă cu buzunarul și accesibilă oricui. Un pas simplu, până să te apuci să cheltuiești sume uriașe pe aparatură nouă.
Plusul de confort și avantajele sunt evidente: gândește-te cum ar fi să nu te mai întrebi dacă ai uitat lumina aprinsă, să pornești aerul condiționat în drum spre casă sau să nu mai cauți o oră afurisita aia de telecomandă de la televizor.
Mai multe detalii despre huburi inteligente poti gasi pe Case-smart.ro.