Acasa Diverse Ce este anemometrul şi la ce se foloseşte?

Ce este anemometrul şi la ce se foloseşte?

by Dragos Schiopu

Anemometrul este un instrument care măsoară viteza și presiunea vântului. Anemometrele sunt instrumente importante pentru meteorologi. Unele anemometre sunt construite în stații meteorologice mai mari, mai complexe, care conțin diverse alte instrumente și pot oferi prognoze meteo pe baza unei combinații a tuturor datelor. Ele sunt, de asemenea, importante pentru munca fizicienilor, care studiază modul în care se mișcă aerul.

Există şi anemometre portabile, care sunt instrumente versatile şi pot fi folosite oriunde pentru măsurarea vitezei aerului, temperaturii, umidităţii relative, debitului aerului, temperatura de condens, temperatura prin bulb umed.

De exemplu, un anemometru poate fi folosit pentru a măsura vântul înainte de a vă plimba cu o barcă cu pânze. Un tehnician de reparații de aer condiționat ar putea folosi un anemometru pentru a măsura puterea unei unități cu probleme. Un meteorolog ar putea folosi date anemometrice în prognozele lor. Un inspector al turbinelor eoliene foloseşte anemometre pentru a determina dacă o anumită zonă ar fi o locație bună pentru recoltarea energiei eoliene.

Cum funcţionează anemometrele?

Un anemometru măsoară viteza vântului. Cele mai multe anemometre funcționează prin numărarea numărului de rotații pe care matricea circulară o desfășoară într-o perioadă de timp pentru a vedea cât de repede suflă vântul. Se poate apoi traduce această măsurătoare într-un calcul al vitezei vântului în unități precum mile pe oră, kilometri pe oră, metri pe secundă sau în cazul aplicațiilor de navigație, noduri.

Ce este o unitate anemometrică de măsură?

Anemometrele măsoară viteza vântului într-o varietate de unități. În general, cu cât anemometrul este mai scump și mai sofisticat, cu atât mai multe unități de măsură va oferi. Unitățile de măsură anemometrice pot include: măsurarea vitezei aerului (m/s), debitului aerului (m3/s), temperaturii şi umidităţii, gama de măsurare a temperaturii: -20°C până la +60°C.

Unele anemometre pot măsura, înregistra şi afişa simultan temperatura, umiditatea, CO2 şi CO pe un afişaj LCD luminos, cu iluminare backlit, pot avea funcţii de înregistrare a datelor extinse sau continue, care pot fi descărcate pe un calculator printr-o interfaţă USB.

Cum se utilizează un anemometru?

În cazul anemometrelor electronice (cele mai multe dintre ele), în mod normal, veți porni aparatul și vă veți uita deoarece afișează viteza actuală a vântului. Puteți decide să schimbați modul pentru a vedea viteza vântului într-o altă unitate de măsură (adică kilometri pe oră în loc de mile pe oră.

Anemometrul măsoară direcția vântului?

Anemometrele măsoară viteza vântului. Unele anemometre vor calcula și direcția în care suflă vântul. Aceste anemometre se vor roti adesea sau vor avea un atașament suplimentar care detectează direcția vântului.

Astfel, anemometrul este ideal pentru tehnicieni din domeniul instalaţiilor de climatizare rezidenţiale, comerciale şi industriale pentru măsurarea viteza aerului şi a temperaturii. În cazul în care doriţi să aveţi anemometre calitative care să fie uşor de folosit, vă recomandăm să achiziţionaţi anemometre din magazinele online de specialitate.

s-ar putea sa-ti placa