Acasa Diverse Facebook, Twitter si Google ar putea fi inchise in Rusia

Facebook, Twitter si Google ar putea fi inchise in Rusia

by Dragos Schiopu

Serviciile gigantilor internetului, Facebook, Twitter si Google ar putea fi interzise in Rusia, daca nu se supune conditiilor privind legea bloggerilor din Rusia si sa ofere guvernului Rusiei date despre bloggeri.

google-twitter-facebook

 

Compania care se ocupa cu controlul de continut din Rusia, Roskomnadzor a trimis o scrisoare catre cele 3 companii din SUA, prin care sunt instiintate ca servicile lor vor fi interzise in Rusia daca nu respecta legea bloggerilor. Potrivit legii bloggerilor, actiunile desfasurate de catre cele 3 companii sunt ilegale. Prin aceasta lege, Rusia obliga bloggerii sa se inregistreze daca au peste 3.000 de vizitatori pe zi sau urmaritori.

Orice actiune din partea Rusiei, ar putea afecta un numar foarte mare de site-uri. In afara de reteaua sociala, Facebook mai detine si Instagram iar Google detine Youtube, Google+ si Blogspot. In mod special, serviciile oferite de Facebook si Twitter au avut un rol foarte important pentru organizatorii de proteste de opozitie din Rusia.

Legea bloggerilor a fost adoptata in anul 2014 dupa protestele de opozitie cu care s-a confruntat Rusia. Aceasta lege prevede ca orice persoana care detine pe 3.000 de urmaritori sau au un numar de vizualizari mai mare de 3.000 sa inregistreze identitatea reala la autoritati. Potrivit legii, companiile pot fi amendate cu 300.000 de ruble pentru prima abatere, pentru a doua abatere, 500.000 de ruble iar pentru ceea de a treia abatere, accesul la serviciilor oferite de catre companii ar putea fi inchise pentru o perioada de 30 de zile sau, de ce nu, pe o perioda mai mare de timp..

In 2014, reteaua de micro-blogging, Twitter a primit 108 cereri guvernamentale din partea Rusiei dar niciuna dintre aceste cereri nu a fost acordate. Din 89 de cereri pentru eliminarea de continut doar 13% dintre aceasta au fost realizate. Facebook a primit doar doua cereri, ambele au fost respinse. Google a primit 134 de cereri de date despre utilizatori iar compania a indeplinit doar 5% dintre cereri.

 

s-ar putea sa-ti placa