Acasa Telefoane Esti dependent de smartphone?

Esti dependent de smartphone?

by Dragos Schiopu

menthalLa aceasta intrebare nu pot raspunde nici eu, sunt confuz din acest punct de vedere. Eu unul folosesc telefonul frecvent pentru a verifica casuta de email (se verifica automat, nu trebuie sa dau eu refresh tot timpul), sa citesc cateva bloguri dar, nu in ultimul rand, sa pierd putin timp pe Facebook si pe alte retele de socializare.

Trecand peste problemele mele personale, un studiu recent a dezvaluit ca un utilizator mediu de smartphone petrece in jur de 2 ore si 38 minute pe zi pe dispozitivul sau. Acest numar de ore pare destul de excesiv, dar este realitatea, totodata trebuie sa stim ca acest timp este in continua crestere, fiind chiar direct proportional cu noile tendinte in tehnologie.

O echipa de psihologi si oameni de stiinta, condusa de Alexander Markowetz, un profesor debutant in informatica de la Universitatea din Bonn (Germania), au studiat obiceiurile a 50 de elevi timp de 6 saptamani. In toata aceasta perioada, mai mult dintr-un sfert de elevi au folosit telefoanele lor pentru un timp mai indelungat de doua ore pe zi, iar pentru verificarea telefoanelor acestia au realizat o medie de 80 de ori pe zi la un interval de aproximativ 12 minute.

Dupa aceste studii, cercetatorii au dorit sa duca acest procedeu la un nivel mult mai inalt, asa ca au dezvoltat o aplicatie pentru sistemul de operare Android, numit Menthal. Aceasta aplicatie va va spune cat timp utilizati telefonul, dar si ce aplicatii folositi intr-un mod frecvent. La finalul zilei, rezultatele vor fi trimise intr-o forma anonima inapoi la echipa si se vor realiza mai multe statistici (aceste actualizari se vor face doar cand telefonul este conectat la WiFi).

„Noi banuim ca in timpul unei faze depresive, folosirea telefonului mobil se va schimba intr-un mod masurabil”, a explicat profesorul Thomas Schläpfer. Asul din maneca al acestei aplicatii este determinat de un lucru foarte important, aceasta poate masura depresia utilizatorului. Pe baza unei analize de personalitate, se vor folosi rezultatele pentru a afla starea de spirit, Spre exemplu, daca petreceti foarte mult timp in mesageria telefonului sau pe chat cu prietenii pe Facebook, acest lucru poate determina ca la momentul respectiv sunteti veseli si nu va simtiti deloc deprimat.

Aplicatia este gratuita si se poate descarca din Google Play

s-ar putea sa-ti placa