Astazi, pentru ca tehnologia de varf permite, se produc dispozitive din ce in ce mai puternice, care au baterii ce dureaza mai mult decat cele cu care ne-am obisnuit deja. Pentru ca folosim in fiecare zi telefonul mobil, fie ca efectuam apeluri telefonice, fie ca navigam pe internet, bateria acestuia – se intampla de cele mai multe ori – sa ne ia prin surprindere si sa constatam ca s-a descarcat repede exact cand aveam mai mare nevoie de telefon. De aceea, unii utilizatori si ma refer la cei care detin un smartphone, se plang ca autonomia bateriei lasa de dorit si cauta alternative, desi bateriile pe care le gasesc pe internet nu sunt cea mai buna varianta. Asa ca, cel mai probabil, din 2017, se va implementa comercial ceea ce cei de la MIT au creat deja.
O echipa MIT s-a gandit sa revolutioneze tehnologia prin crearea unei celule care sa prelungeasca durata de viata a bateriilor de smartphone-uri, iar daca aceasta este descoperirea secolului XXI, ramane de vazut pana se va implementa. Speranta o avem in cei de la echipa MIT, pentru ca ne promit ca durata de viata a handset-urilor se va prelungi vizibil. Cercetarile care se fac in cadrul MIT au scopul de a dezvolta solutii inovatoare la provocarile cele mai dificile ale zilelor noastre, de aici si aceasta idee cu celula minune. Pentru cei care se grabesc sa achizitioneze bateria, eu va recomand, pentru inceput, acumulatorul extern A+, din magazinul eMAG, care poate fi achizitionat la pretul de 64,99 Lei (click pe link).
Bateria, se pare, are jumatate din volumul celei de iPhone 6s, dar durata ei de functionare este una impresionanta. Anodul noii baterii este cu 20% mai subtire decat cel care este prezent la bateriile actuale si asta datorita foliei subtiri care s-a folosit pentru a o construi. Impreuna cu bateria, la pachet vine si un electrolit hibrid, fie solid sau lichid. Stratul solid este, de fapt, infasurat in jurul foliei subtiri si a unui lichid non inflamabil. In comparatie cu unitatea standard Li-Ion, care foloseste grafit pentru anod, aceasta unitate Solidenergy utilizeaza folia Lithium-metal, care retine mai multi ioni. In acest fel, se dubleaza energia bateriei si astfel se poate stoca aceiasi cantitate de energie la un smartphone modern, chiar daca se foloseste doar jumatate de spatiu de stocare. Ori, durata de viata a bateriei se va dubla si dimensiunea acesteia se va pastra oricum, dar aceste aspecte inca nu sunt cunoscute. Primele unitati sunt programate sa apara pe piata de la inceputul anului 2017; cu alte cuvinte, proiectul este in plina desfasurare pentru intrarea in productia comerciala.