Pasionat de automatizari industriale si civile, si aflat in cautarea de solutii pentru a realiza diverse proiecte, am descoperit un concept interesant – IoT ( Internet of Things), concept despre care am sa vorbesc in acest articol.
Ce inseamna mai exact ? Traducerea din limba engleza te duce cu gandul la „internet” si „obiecte”.
In mare – chiar despre asta este vorba. O gramada de obiecte sau dispozitive, programate si conectate la o retea, ce interactioneaza intre ele, fara a fi nevoie intotdeauna de factorul uman pentru ca lucrurile sa functioneze.
Adica tot un fel de internet ( internetul la baza nu este altceva decat o retea de calculatoare interconectate, retea in cadrul careia se realizeaza transferul de informatii), insa deosebirea o constituie faptul ca varietatea de dispozitive nu este limitata ( orice dispozitiv electronic, serviciu online, actiune fizica sau mecanica poate fi integrata cu succes in IoT si declansa actiuni ) fara a fi intotdeauna nevoie de interactiunea ta fizica.
De aceea, vom denumi dispozitiv IoT orice obiect, serviciu online, senzor, comutator, etc. , ce poate fi conectat la o retea internet sau locala, si interactiona cu alte dispozitive IoT.
Ca un exemplu – un dispozitiv IoT poate fi constituit chiar de catre propriul tau autoturism, conectat la alt dispozitiv IoT ( filtrul tau de cafea de exemplu) si comunica cu acestea. Si poate te intrebi, cum poate comunica un filtru de cafea din casa ta cu un autoturism ?
Sa presupunem ca dimineata deschizi o aplicatie direct de pe telefonul tau mobil, aplicatie in cadrul careia ai acces la sistemul tau automatizat IoT.
Declansezi sistemul. Jaluzelele se deschid, televizorul porneste pe canalul tau preferat, filtrul tau de cafea actionat de un releu on / off, incepe sa isi faca treaba.
Insa pe langa cafea, acesta a mai fost invatat sa faca si altceva. Sa comunice. Sa posteze mesaje despre ceea ce face si cand. Sa urmareasca si alte dispozitive si sa se supuna, facand cafea cand i se cere.
Cum ? Prin MQTT (machine-to-machine (M2M)/”Internet of Things” connectivity protocol). Un fel de chat cu canale private, in care dispozitivele se urmaresc reciproc si interactioneaza in functie de mesajele postate, dupa cum au fost programate.
In momentul in care filtrul de cafea si-a terminat treaba, iar releul este oprit ( adica ramane fara curent) in sistem se inregistreaza prin mqtt – un mesaj – „filtru off” de exemplu.
Autoturismul tau este si el conectat si abonat la canalul MQTT al filtrului de cafea din cadrul sistemului tau IoT, si monitorizeaza constant activitatea acestuia. Observa dimineata faptul ca filtrul tau de cafea a postat semnalul cum ca a inceput task-ul , apoi l-a terminat, poate interpreta ca te-ai trezit, si declanseaza o actiune ce a fost programata sa se intample in acest caz – iti trimite o notificare, Pleci undeva ? Ai nevoie de mine ? pregatesc dezaburire, incalzirea in scaune, etc ? YES / NO.
Si actioneaza in consecinta raspunsului oferit.
Sistemul tau IoT poate fi conectat de exemplu si la un sistem online meteo tip accuweather, pe care il monitorizeaza in mod regulat, iar daca se constata sanse de precipitatii mai mari de X % – iti poate trimite o notificare – ia umbrela cu tine – printr-o aplicatie gen pushbullet – direct pe telefonul mobil.
Faci un dus, iti iei haina de pe umeras, si un senzor de presiune percepe ca ai luat o haina, senzorul ( alt dispozitiv IoT) emite un mesaj in canalul mqtt, iar autoturismul tau il citeste, deoarece este abonat si la senzorul de umeras (se presupune ca te imbraci si pleci dupa aceea). In acel moment – o instructiune din program care a fost gandita in acest sens, declanseaza o actiune – iti trimite o notificare – inclazesc motorul ?
Te-ai suit in masina. Usa garajului se deschide automat. Ai plecat, usa garajului se inchide singura, se emite si inregistreaza in sistem faptul ca ai plecat de acasa, asa ca dispozitivele IoT intra in modul programat in acest caz – usile garajului se inchid automat, luminile se sting, centrala intra in modul economic, sistemul de securitate este activat, s.a.m.d.
Chiar si plecat de acasa – ai acces prin internet la sistemul tau IoT, monitoriza, modifica parametrii, primi notificari in cazul unor eventuale incendii, inundatii, intrare prin efractie, etc.
Pleci de la birou, pornesti masina iar ea anunta sistemul tau IoT faptul ca te indrepti spre casa. Centrala termica, conectata si ea la sistemul IoT – revine la modul normal, ridicand temperatura la cea programata de tine, ca odata ce ai ajuns acasa sa gasesti un mediu placut.
Ajungi acasa. In momentul in care usa de garaj percepe miscare, iti identifica autoturismul si se deschide singura.
Ai intrat in garaj, masina emite ca a ajuns acasa. Toate dispozitivele sunt anuntate ca ai ajuns acasa, si actioneaza in consecinta.
Astfel ca – autoturismul tau, filtrul de cafea, senzorul de la umeras, usa garajului, serviciul online accuweather precum si alte dispozitive – au fost conectate, programate sa declanseze actiuni asa cum vrei tu, fara ca tu sa faci mare lucru in privinta aceasta.
Practic IoT inseamna orice dispozitiv sau serviciu online iti trece prin minte sa conectezi si sa faci sa interactioneze cu celelalte dispozitive, imaginatia ta este limita a ceea ce poti construi in acest domeniu, care in definitiv trebuie sa urmareasca sa iti faca viata mai confortabila.
In articolele viitoare vom vorbi despre principalele programe folosite in contruirea unui sistem IoT, sisteme de automatizare, modalitati de conectare si programare, precum si exemple de proiecte DiY, ce pot fi facute cu usurinta de catre oricine.
https://www.youtube.com/watch?v=QSIPNhOiMoE