Acasa Diverse De ce produc algele hidrogen?

De ce produc algele hidrogen?

by Dragos Schiopu

V-ati gandit vreodata la ce sunt bune algele verzi? Poate ca pentru multi dintre voi, ele nu sunt decat doar niste plante marine, bune pentru pestisori si cam atat. Ei bine, ele chiar sunt bune pentru pesti, dar cati dintre voi stiati despre faptul ca tocmai aceste alge produc hidrogen in loc de oxigen.

Si nu trebuie sa va mirati din cauza acestui fapt. In mod normal prin procesul de fotosinteza al plantelor verzi se produce oxigen, numai ca la alge lucrurile stau putin diferit, deoarece procesul de fotosinteza sufera oarecare transformari.

La sfarsitul anilor ’90 s-a descoperit cauza pentru care algele verzi produc in loc de oxigen, hidrogen. Bineinteles acest lucru se poate realiza numai cu o singura conditie – si anume aceea ca alga sa nu contina sulf. In momentul in care sulful nu este componenta a oricarui tip de alge, prin procesul de fotosinteza se obtine hidrogen in loc de oxigen. Iar acest lucru a fost descoperit de catre cercetatorul Anastasios Melis.

Cercetatorul a descoperit de fapt ca enzima responsabila pentru acest tip de reactie este hidrogenaza, dar numai in anumite conditii si termeni. Spre exemplu daca hidrogenaza intalneste oxigenul procesul de fotosinteza prin care se obtine hidrogen nu este posibil. Pentru acest lucru cercetatorul a diminuat concentratia de sulf pana la zero din alga pentru a opri circularea interna a oxigenului prin alga.

Cand aceasta conditie este indeplinita algele verzi produc hidrogen ceea ce a dus la realizarea altor studii prin care se incearca inlocuirea diferitelor energii pe baza hidrogenului. Spre exemplu, cercetatorii au realizat un studiu pe baza caruia se spune ca o plantatie de alge de marimea statului american Texas ar produce suficient hidrogen cat sa aprovizioneze nevoia intregii lumi de energie.

Tot in SUA, un spatiu de circa 25, 000 de kilometrii patrati ar fi suficienti pentru culturile de alge care sa produca hidrogen, tocmai pentru a inlocui uzul de benzina (in SUA). Iar daca sunteti surprinsi de acest lucru puteti gasi mult mai multe informatii despre algele verzi ce produc hidrogen, despre procesul si etapele prin care se realizeaza acest lucru, dar si despre ce s-ar putea realiza daca anumite energii ar fi inlocuite de hidrogen. Tot ce trebuie sa faceti este sa va informati.

s-ar putea sa-ti placa